Kalkoengebraad met druivensaus

Het is koud buiten, de ramen vriezen aan en we maken het gezellig binnen… de ideale tijd om dan van dit heerlijk kalkoengebraad met druivensaus te genieten. Al dan niet met familie of vrienden rond de feesttafel. Maar eigenlijk kan je dit gerecht ook wel gewoon het hele jaar door klaarmaken.

Een moeilijk gerecht is het niet om klaar te maken alleszins. Een beetje gevoel in de keuken en iedereen kan het klaar maken. En o ja, voor ik het vergeet, er komen van die heerlijke aardappelbollekes (pomme noissetes of aardappelnootjes) bij uit de frietketel. Hemels toch?

Maar natuurlijk komt er bij dit kalkoengebraad met druivensaus ook nog de nodige portie groenten. Die kan je gaan afstemmen op het seizoen waarin je dit gerecht klaar maakt. Ik heb deze klaar gemaakt in de winter en laat er nu zo een lekkere wintergroente bestaan dat schorseneren heet. Niet iedereen is daar fan van, i know. Keukenmeidenverdriet of asperges van de armen worden ze ook wel eens genoemd. Die eerste naam komt van het feit dat je gewoon vuil wordt van schorseneren te kuisen. Tussen ons gezegd en gezwegen, ik ben voor schorseneren uit de vriezer gegaan dus zie je het niet zitten om die zelf te kuisen is dit de truc.

Eens de verse schorseneren gekuist zijn kan je die net niet beetgaar koken in melk of in water met wat bloem en een scheutje azijn tegen het verkleuren. Nu nog een van de belangrijkste dingen is de druivensaus uiteraard. Vrij basic eigenlijk… Je kleurt het gebraad, haalt het er uit, stooft een ui in hetzelfde vet, blust met witte wijn en voegt kippenbouillon, tijm en rozemarijn, druivensap en kookroom toe om dat vervolgens kort te laten inkoken. mengen met halve witte druiven et voila.

Maar dan is het nog niet klaar natuurlijk. Maar hoe je verder het kalkoengebraad met druivensaus klaar maakt dat lees je hieronder.

kalkoengebraad met druivensaus
BIERPAIRING : KALKOENGEBRAAD MET DRUIVENSAUS & MUSCAR-ELLE (LAMBIEKFABRIEK)

Bij dit hemels en nostalgisch gerecht dat een kalkoengebraad met druivensaus toch wel is hoort een klassieker van een bier… een goede geuze! Maar dan eentje met een twist. De Muscar-Elle van de Lambiek fabriek is een vatgerijpte (uiteraard!) geuze met muscaris druiven. Perfect match dus want het zure breekt het romige wat af ook waardoor het niet te zwaar smaakt.

Andere opties bij een kalkoengebraad met druivensaus zijn een sterk blond bier.

Delen op de socials!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

kalkoengebraad met druivensaus
0 Add to Favorites

Kalkoengebraad met druivensaus

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 1 uur
Aantal personen: 4
Seizoen: Winter

Omschrijving

Een klassieker die elke tafel tot een feesttafel omtovert!

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Haal het gebraad tijdig uit de koeling. Kruid met peper en zout en kleur aan in een grote braadpan in voldoende boter (een braadpan waarvan je ook een deksel hebt dus een emaillen of gietijzeren creuset is perfect)

  2. Snipper ondertussen de ui en maak de bouillon klaar. Bij verse schorseneren is het tijd om deze te schillen en net niet beetgaar te koken in melk.

  3. Eens het gebraad kort gekleurd is aan alle kanten mag dit uit de braadpan. Smelt wat extra boter en stoof de uit hierin aan. Blus met witte wijn en laat de alcohol kort verdampen. Voeg vervolgens het druivensap toe en de bouillon alsook rozemarijn en tijm.

  4. Laat kort inkoken, giet door een zeef en van het vocht op. Doe terug in de kookpot, breng aan de kook en voeg de room toe. Spoel en halveer de druiven en voeg die toe aan de saus. Laat nog even inkoken en meng de schorseneren er doorheen. Warm de oven voor op 180 graden.

  5. Het gebraad leg je op de schorseneren met saus en plaats gedurende 40-tal minuten in de oven onder gesloten deksel.

  6. Controleer het gebraad dat het gaar genoeg is maar nog mals. Bak de aardappelbolletjes in de frituurketel.

  7. Snij het gebraad in schelletjes en serveer samen met de schorseneren en saus en de aardappelballetjes.

    Serveer samen met het bier. Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.