Irish stew

Er is niets meer Iers dan een lekkere Irish stew! Deze variant van ons stoofvlees wordt uiteraard met Iers bier gemaakt maar bevat ook groentjes, aardappelen en spek. Een volledige maaltijd in één dus.

Zelf vind ik het heerlijk en eens een lekkere afwisseling. Je maakt ze, net als onze stoverij, ook best een dag op voorhand. Op die manier krijg je extra veel smaak erin. De overschot kan je altijd invriezen, net als gewoon stoofvlees, heel gemakkelijk wanneer je eens niet veel tijd hebt.

Een lekkere stoofpot vraagt om een lekker stevig bier. Klassiek gezien kan je voor een Guinness gaan maar volledig passend vind ik het niet, toch niet de echte Guinness uit blik want die vind ik iets te licht en aromatisch minder passen.

Kies bij een Irish Stew daarom voor een heerlijk stevig en kruidig bier zoals de Kleveretien van brouwerij het Nest. Een donker bier dat eerder in het genre winterbier past met toetsen van drop, karamel en donker fruit.

Houd je het liever iets lichter dan kan je voor een dubbel gaan of een bruine trappist, minstens even lekker. Zorg juist dat het bier genoeg body heeft om de kruidige smaak aan te kunnen.

Ontdek hier alle andere recepten!

Recept delen op facebook!

irish stew
0 Add to Favorites

Irish stew

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 30 mins Totale tijd 2 uren 30 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

Irish stew, een heerlijke variant van ons stoofvlees maar dan met veel groentjes en aardappelen er in. Maak ze best de dag op voorhand en als je veel tijd hebt.

Ingrediënten

Ingrediënten

Benodigdheden

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Haal het vlees uit de koeling en zorg dat het op temperatuur is.

    Zet de kookpot op het vuur met een grote klont boter en kleur het aan. Het moet zeker niet gaar zijn.

  2. Haal het vlees uit de pot, smelt nog wat boter en stoof het spek dat je in repen gesneden hebt in dezelfde pot.

    Schil en/of spoel de wortel, prei en ui en snijd in kleinere stukken en voeg toe aan het spek.

  3. Warm de oven voor op 180 graden, 

    Doe het vlees terug in de pot bij de rest en giet de Guinness er bij en breng aan de kook, laat dan even doorkoken zodat de alcohol eruit kan dampen.

  4. Voeg de bruine fond en de bruine suiker eraan toe, indien nodig ook wat water tot alles net onder staat.

    Kneus de peperbollen en voeg toe samen met de tijm, laurier, zout en kruidnagels en laat goed doorkoken.

  5. Schil de aardappelen en snijd in gelijke kleine stukken, maar SPOEL ze zeker NIET want die zorgen voor de binding van de saus. Voeg deze toe aan de stoofpot. 

    Doe het deksel op de pot en plaats hem voor minstens 2,5 uur in de oven tot het vlees zacht is.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.