Irish seafoodchowder

17 maart is St. Patrick’s day en dat vier ik steeds graag met een lekker Iers recept… een Irish seafoodchowder! Volledig Iers zal het nu wel niet zijn maar een Irish seafoodchowder staat in vele eetgelegenheden aan de kust en landinwaarts op de kaart. Het heeft wat weg van een waterzooi maar het is toch niet exact hetzelfde.

Bij zeevruchten denken we standaard aan mossels, oesters, krab, schelpen, coquilles, … maar uiteraard gaat dat er niet allemaal in. Voor dit Iers zeevruchtenstoofpotje gaan we voor reuzegarnalenstaarten, coquilles (niet verplicht!), mosselen en ook wat zalm (ja dat is geen zeevrucht maar dit gaat er daar standaard ook in). De liefhebbers van krab mogen er wat krabvlees in doen maar ik eet dat niet zo graag dus doe ik het er niet in.

Uiteraard geen stoofpot zonder groenten en aardappelen. Net zoals bij een waterzooi gaan we hier voor wortelen, ui, selder en prei maar waar we bij waterzooi voor bouillon en room gaan, gaan we voor Griekse yoghurt, een beetje zuriger dus en ook wat mierikswortel. De saus voor Irish seafoodchowder wordt ook wat gebonden met maïzena zodat het wat dikker en smeuïger wordt. En voor ik het nog zou vergeten.. geen stoofpotje zonder… spek! Het gebakken spek is heerlijk bij de zeevruchten en bij de saus.

BIERPAIRING : IRISH SEAFOODCHOWDER & OUD BEERSEL

Bij een rijkelijke Irish seafoodchowder kan je wel enkele biertypes gaan serveren. Een stevig blond bier als een tripel kan zeker passen, lekker klassiek maar best wat zwaar. Ga daarom voor een zuur bier zoals de Oude Geuze van Oud Beersel, het zure breek het vettige en smeuïge van de saus en doet alles wat zachter smaken, zo krijg je een frisser smaakpallet.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

irish seafoodchowder
0 Add to Favorites

Irish seafoodchowder

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 1 hr
Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Een heerlijk Iers gerecht dat bij jou zeker ook in de smaak zal vallen! Boordevol groentjes, vis en zeevruchten en vooral gemakkelijk om te maken.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Was en reinig alle groenten : de ui mag vrij grof gehakt worden, de wortelen in de lengte gehalveerd en zo in halve schijfjes net als de prei en de selder mag in stukjes. De tenen look pel je en snijd je fijn.

    Bak het spek aan in een ruime pot en voeg de groenten en look toe. Laat alles stoven tot de groenten bijna beetgaar zijn dus zeker nog niet te zacht.

  2. Schil en spoel de aardappelen en snijd deze in kleinere stukken. Voeg deze samen met de 3/4 van de bouillon, 2 laurierblaadjes,1 eetlepel tijm en 1 eetlepel rozemarijn toe aan de groenten.

  3. Laat het geheel zacht koken gedurende een 20-tal minuten. Doe ondertussen de resterende 1/4 van de bouillon in de blender samen met de Griekse yoghurt, de maïzena, mierikswortelpuree en 1/3 van de melk en mix tot een papje.

    Voeg dit terug toe aan de pot met de rest van de melk en laat warmen tot het geheel dikt.

  4. Zet het vuur lager en voeg de zalmfilet toe die je in blokjes hebt gesneden, de gehalveerde coquilles, mosselen en garnaalstaarten. Laat het geheel op een zacht vuur opstaan tot de scampi en vis gaar zijn en roer regelmatig om.

    Werk het geheel af met de gehakte peterselie en serveer de kom op tafel met kleine kommetjes er bij.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.