Hutsepot met spek en rookworst

Winter is op sommige gebied toch wel de beste en lekkerste tijd van het jaar, zo smaakt deze lekkere hutsepot met spek en rookworst echt hemels. Een mengeling van lekker veel groenten, aardappelen, worst en spek.

Er kruipt even wat werk in om alle groenten zoals rapen, wortel, ui en spruiten gesneden te krijgen maar eens je daar mee klaar bent kan je even uitademen tussendoor. En de smaak achteraf maakt ook veel goed. Je kan natuurlijk ook nog andere groenten zoals groene kool er in doen of als je zelf aan andere groeten denkt die wel in een hutsepot met spek past… laat je gaan!

Ik ben voor een lekkere rookworst gegaan om te gebruiken in de hutsepot met spek, in combinatie met gewone worst om verschillende smaken te krijgen. Een hutsepot met spek is toch het ideale gerecht om overschotten te verwerken of vriezerrestjes. Maar kies dus even goed voor enkel gewone worst of rookworst, zelfs soepvlees kan er in of wat dacht je van stukken hamburger voor mocht je er eens een te veel gebakken hebben.

Hoe ga je nu te werk om een hutsepot met spek klaar te maken? We beginnen dus met alle groenten in vrij gelijke, niet te kleine blokjes te snijden, gevolgd door de aardappelen. En vergeet dan niet de bouillon op te zetten. De groenten goed stoven, dan aardappelen er bij, bouillon er bij en op een matig vuur laten garen onder deksel en af en toe opschudden (hutsen). Het spek en de gewone worst (als je die gebruikt) bak je tussendoor eens en roeren we er pas iets voor het einde er door. De rookworst doe je gewoon in schijfjes er doorheen en laat je zoals het evt. andere vlees opwarmen en moet dus niet gebakken worden.

hutsepot met spek
BIERPAIRING : HUTSEPOT MET SPEK & HOUPPE (BRASSERIE LA HOUPPE)

Lekkere winterkost zoals een hutspot met spek, daar mag een mooi bier naast komen die wel wat body heeft. Een pilsbier kan zeker ook, maar ik kies voor de Houppe blond van Brasserie Houppe uit Namen. Een kruidig en fris, doch volmondig en aangenaam bier dat de worst en het spek aankan, alsook de kruiden die in de hutsepot gebruikt worden.

Delen op de socials!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

hutsepot met spek
0 Add to Favorites

Hutsepot met spek en rookworst

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 1 hr
Aantal personen: 4
Seizoen: Winter

Omschrijving

Een echte heerlijke winterse klassieker uit de Vlaamse keuken!

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke blokken van een 2 cm op 2 cm. Spoel deze. Schil dan de wortelen en snijd in iets dikkere halve schijven. De spruiten kuis je en mag je halveren. De uien pellen en in iets grovere stukken snijden. Als laatste volgen de rapen die geschild mogen worden en in gelijke blokken worden gesneden. 

  2. Bak het spek en als je gewone worsten gebruikt bak je deze samen met het spek. Eens klaar snijd je deze in schijfjes. Als je dikke rookworsten heb snijd dan in halve plakken.

    Breng water aan de kook met bouillonblokjes om de bouillon te maken (als je een bokaal bouillon gebruikt hoef je dit niet te doen uiteraard!)

Bereiding

  1. Neem een heel grote kookpot en plaats op het vuur, smelt boter en stoof de uien aan, na 5 minuutjes voeg je alle andere groenten toe. Laat nog even goed stoven en voeg dan de kruiden toe, aardappelstukken en bouillon.

  2. Breng aan de kook en verlaag het vuur. Laat nu gedurende een klein half garen onder gesloten deksel. Schud (huts) tussendoor enkele keren goed op of roer eens door.

  3. Voeg daarna het spek en ander vlees toe. Laat goed meewarmen, prik in de groenten en als de aardappelen melig zijn en de andere groenten beetgaar is de hutspot klaar.

  4. Schep voor iedereen een diep bord uit en serveer samen met het bier. Wie wenst mag er een lepel mosterd onder roeren om wat extra pit te krijgen.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.