Hamrolletjes met witlof

Een klassieker die praktisch op elke Belgische tafel toch wel al eens verschijnt.. hamrolletjes met witlof!
En mocht je dat toch nog nooit gegeten hebben, probeer dan zeker eens mijn recept! De kaasaus zelf is zeker niet té zwaar maar eerder zoet van smaak, wat belaangrijk is. Het is niet de bedoeling om na 1 rolletje al gevuld te zitten.

Hamrolletjes met witlof maken duurt zo lang niet en het voordeel is dat als je er over hebt, je ze gewoon kaan invriezen voor later, ideaal toch? Veel hoef je er trouwens ook niet voor in huis te halen wat ook goed meegenomen is. Bij die hamrolletjes met witlof serveer ik altijd klassiek gezien aardappelpuree. Een kroketje of frietje kan even goed, het is hoe je het zelf graag hebt.

Bij deze hamrolletjes met kaassaus mag gerust wel een bier met wat body geserveerd worden, anders verdwijnt het in het niets naast de iets vettere saus en dat is niet de bedoeling. Qua bierstijl is een tripel ideaal! Een van mijn lievelingen is de Paix Dieu, een stevige tripel van 10% vol., dus best wel met mate degusteren.

Andere tripels zoals die van Westmalle, Achel, La Trappe of Chimay passen zeker ook of andere tripels, zolang ze maar stevig, kruidig, lichtbitter en lichtjes zoet zijn van smaak zoals een tripel hoort te zijn.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing

hamrolletjes met witlof
0 Add to Favorites

Hamrolletjes met witlof

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 50 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Een van de klassiekers uit de Vlaamse keuken zijn toch wel deze hamrolletjes met witlof. Vrij snel klaar en je moet er niet veel voor in huis halen. Bovendien kan je er gewoon extra maken en invriezen voor wanneer het sneller moet gaan.

Ingredients

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Kuis het witlof, snijd de kern er uit.

    Plaats in een ruime en brede kookpot, doe er een bodempje water in, de klontjes boter, de suiker en geef een paar draaien van de pepermolen. Knijp de helft van 1 citroen uit erboven.

    Plaats op een matig vuur, dek af met aluminiumfolie en laat stoven tot het witlof beetgaar is.

  2. Smelt in een kookpan de boter en meng vervolgens de bloem erdoor.

    Laat de roux (het mengsel) nog even op het vuur drogen tot je een biscuitgeur krijgt.

    Voeg de melk toe en blijf goed roeren om klonters te voorkomen.

  3. Breng de saus aan het koken en laat indikken. Als de saus te dik wordt kan je altijd wat extra melk toevoegen.

    Als de saus dik genoeg is haal je ze van het vuur en voeg er de gemalen kaas aan toe en roer goed door.

    Pers de andere helft van de citroen uit boven de saus, kruid met peper, zout en nootmuskaat en roer om.

  4. Leg de sneetjes ham open, plaats een stronk witlof erop en rol op.

    Verdeel de hamrolletjes in een ovenschaal en overgiet met saus.

    Bestrooi met wat extra gemalen kaas en plaats onder de grill gedurende 10 minuutjes tot je een korst krijgt.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.