Ham en meloensalade

Aantal personen: 4 Totale tijd: 30 mins Moeilijkheidsgraad: Beginner

Een gerechtje dat steevast bij de Italiaan bij de Antipasti staat.. Ham en meloen! Ik wou niet gewoon saaiweg maantjes meloen snijden en er ham rond gaan draaien dus heb ik de klassieke ham en meloen in een gepimpte en frisse salade omgetoverd!

Een ideaal gerecht om in de zomer van te genieten als luchtige lunch of in een beperkte portie als voorgerecht. Het is bovendien heel snel klaar en veel moet je er niet voor in huis halen dus hoe makkelijk kan het zijn? Het is altijd leukom voor wat kleurschakering te zorgen dus haal een galiameloen in huis en een cavaillon. Als je een parisiennelepel hebt is het zelfs nog leuker, dan kan je er bolletjes van draaien.

Om een beetje bite in de ham en meloensalade te stoppen heb ik broodcroutons en pijnboompitten erin gedaan die geroosterd zijn, die geven op zich dan ook extra smaak. Een extraatje erbij zijn parmesancrackers, zoveel smaak dat daar in zit! Qua ham kan je gaan voor parmaham, dat maakt het helemaal Italiaans. Maar toegegeven, wat serranoham misstaat ook niet hoor. De salade mag gerust gemengde jonge sla zijn die je koopt. Als je een moestuintje of groentebak hebt mag uiteraard daar wel wat sla uit plukken. Je kan ofwel de salade natuur houden, ofwel een zurige vinaigrette/dressing erbij maken, met honing, olijfolie en witte wijnazijn.

Heb je het liever zoet, dan kan je in plaats van de dressing balsamicocrème gebruiken voor erover. Voor ik het eigenlijk vergeet, mozzarella komt er ook in maar dan in blokjes gesneden en niet die miniballetjes. De ham en meloen blijven de belangrijkste hoofdingrediënten.

Bij een frisse en hartige ham en meloensalade hoort uiteraard een eerder licht en fris bier, dat kan je wel al raden.

De salade bestaat uit voornamelijk hartige smaken met een friszurige toets en ook zout. Daarom opteer je best voor een lichter bier zoals een pilsbier, hoewel dat aan de neutralere kant kan zijn maar die bitter die een pils heeft verzacht al die hartigheid. Voor een meer aromatische pairing heb ik het ideale bier gevonden in de Champagner Weisse van Viven brewery uit Sijsele/Damme. Het lichtfruitige en de citrus in dit witbier zijn een perfect match terwijl het zoute en zoete in de salade goed naar boven komen en het bier komt er ook meer uitgesproken voor.

Een hele lichte (session) IPA of een New England IPA kan ook gaan, de fruitigheid heb je zeker in beide maar het is die bitter die bij het geroosterde gaat en het zoete en bittere wordt gedimd.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere heerlijke recepten met bierpairing.

ham en meloen
0 Add to Favorites

Ham en meloensalade

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 30 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Summer

Omschrijving

De klassieker onder de voorgerechten of antipasti.. ham en meloen! In dit recept vind je een gepimpte versie er van, smaakvol en klaar in een handomdraai.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding

  1. Warm de oven voor op 200 graden.

    Rasp de parmezaanse kaas in kringen op een bakvel of siliconen mat en bak ze gedurende een 10-tal minuten in de oven tot ze krokant en lichtbruin zijn. Laat daarna afkoelen.

    Rooster de pijnboompitten in een pan op hoog vuur zonder olie en laat ze op een keukenpapiertje afkoelen.

    Snijd tot slot het oud brood in blokjes, meng met een scheutje olijfolie en bak ze gedurende 35 minuten in een oven op 160 graden op een bakplaat.

Bereiding

  1. Halveer de meloenen en ontpit ze, neem de parisiennelepel en draai e r balletjes uit. Gooi de overschotten niet weg, je kan die van de schil snijden en opeten of mixen tot een koud soepje met wat basilicum. Spoel de salade en zwier ze droog. Maak daarna de zurige vinaigrette met de honing, olie en azijn.
  2. Snijd de bollen mozzarella in kleinere kubusjes, meng dan de salade met de vinaigrette en de mozzarella. Roer er de croutons door en dresseer de salade in een diep bord.

    Overstrooi met de pijnboompitten en verdeel er de meloenbolletjes over. Scheur per bord 2 plakjes ham in 3, frommel ze wat samen en leg ze er willekeurig op.

    Breek als laatste stukjes van de parmesancrackers af als garnituur en plaats ze kriskras erop.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.