Gravad Lax met mierikswortelroom

Ondertussen wel al een klassieker, gravad lax. Maar het is met reden een klassieker, omdat het zo lekker is. Het is lekker als hapje maar als je wil kan je er perfect meer van op een bordje leggen en wat extra van de mierikswortelroom erbij gaan serveren.

Gravad Lax is een van oorsprong Scandinavische bereiding wat eigenlijk ‘in de grond begraven zalm’ betekent. Nee geen paniek, je hoeft helemaal geen put te gaan graven in uw tuin!

Vroeger werden de gevangen zalmen goed in zout gewikkeld en dan onder zand begraven en met stenen bedekt om ze zo veel langer te doen bewaren.

Maar tegenwoordig, en net zoals in dit recept gaan we de zalm marineren in zout, suiker en kruiden om zo lekkere gravad lax te bekomen.

Maar denk er wel aan om dit hapje zeker daags op voorhand voor te bereiden, anders heb je niet die lekkere smaken dat het zou moeten hebben.

Bij hapjes is het een beetje moeilijk om allerlei verschillende bieren te gaan serveren dus kies je best voor een heerlijk allround aperitiefbier. Dat van mij is de St. Bernardus wit, reden? Het is verfrissend, kruidig en heel smaakvol!

Bij deze gravad lax past het eigenlijk wel prima ook, het vettige van de zalm wordt heel zacht gemaakt door de frisheid van het bier en de kruidigheid in het bier complimenteert goed met het hapje.

Ontdek hier alle andere recepten

Recept delen op facebook!

gravad lax
0 Add to Favorites

Gravad Lax met mierikswortelroom

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 10 hrs 20 mins
Aantal personen: 4

Omschrijving

Gravad lax, een lekker en eenvoudig smaakvol hapje dat je gewoon daags op voorhand kan klaarmaken. Heerlijk fris en iets dat ook vele mensen zullen lusten.

Ingredients

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding

 1. Meng de bruine suiker met het sap van de limoen en strijk de plakjes gerookte zalm aan beide zijden hier goed mee in.

  Plet dan de peperbollen en het venkelzaad en meng met het grof zeezout en de gehakte dille.

  Strooi het mengesel over de zalm (1 zijde is goed)

 2. Leg dan de plakken zalm op een groot vel plasticfolie en dek de vis af. Plaats tussen 2 borden of planken en plaats in de frigo voor zeker 10 uren.

Bereiding

 1. Rooster de sneden brood tot ze krokant zijn en steek er het nodige aantal cirkels uit.

  Klop de room op met de mierikswortel en een snuifje peper en zout.

 2. Haal nu de zalm uit de frigo en beleg het brood telkens met een sneetje zalm dat je mooi opkrult. Daarop doe je dan een toefje van de room, een lepeltje van de viseieren en een takje dille.

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.