Ginger lemon chicken.. we maken het eens wat pittiger, alhoewel dat het eigenlijk goed meevalt, noem het eerder hartig. Als je niet weet wat de smaak umami is, wel proef dan zeker maar goed. Een hartige kipbereiding waar je je eigen twist kan aan geven door te gaan voor groentjes naar jouw keuze. Ga voor chinese kool, paksoï, erwtjes of zoals ik voor boontjes.
Om het wat in de ‘oosterse’ sferen te houden met dit recept gaan we voor kleefrijst erbij en toegegeven, het is ook het beste. De ginger en lemon is eigenlijk niet heel dominant in het gerecht maar eerder zacht aanwezig. Je maakt als het ware eigenlijk een woksaus met sojasaus, honing en citroensap en daarin rasp je rijkelijk gember.
Het is trouwens ook niet de bedoeling dat de kip gaat marineren op voorhand, je mag die gewoon kruiden en meer op het einde komt de saus er dan over en die laat je dan indikken. Dat indikken gebeurt vooral door de maïzena waarin je de kippenblokjes op voorhand wentelt. Eigenlijk is het dus wel een snel en handig receptje waar je niet dé grootste kok voor hoeft te zijn, maar mij smaakt deze ginger lemon chicken wel. Daarom dat ik dan ook graag het receptje eens deel.
Bij een lekker en hartig gerecht als ginger lemon chicken mag er best wel een bier met wat pit naast staan. Persoonlijk heb ik de perfecte match gevonden in de Burning Skoll van Skollmann brewery, het eerste bier van een voor mij lokaal duo, en direct een met pit. Een saison met een goede dosis gember en een toch romige afdronk en fruitige citrustoetsen. Samen geven ze een heel hartige smaak en liften ze elkaar echt op.
Wat ook kan passen is een geen té zware ipa, maar zorg dat hij niet té bitter is of het kan té pikant worden.
Een steviger blond bier waarin ook iets pittigere kruiden eventueel gebruikt past hier ook wel bij.
Recept delen op facebook!
Ontek hier alle andere recepten met bierpairing.
Ginger lemon chicken
Omschrijving
Een hartig receptje met zuurzoete smaken dat ook nog eens gemakkelijk en snel kan klaargemaakt worden. Te serveren met kleefrijst en de groentjes kies je gewoon zelf, maar erwtjes of boontjes zijn eigenlijk prima!
Ingrediënten
Ingrediënten
Benodigdheden
Bereidingswijze
Bereiding
-
Als de kipfilet nog niet in blokjes gesneden is, doe dit dan eerst. Kruid ze daarna goed met peper en zout en bestrooi met de maïzena expres, roer dan eens goed om.
Halveer en pers de citroen, meng het sap ervan met de sojasaus en de honing. Rasp er het stukje gember bij. Pel en pers als laatste de look er in. Meng alles heel goed tot een saus.
-
Plaats een ruime kookpot met water op het vuur (per kopje rijst neem je 2 kopjes water) en breng aan de kook.
Warm de wokpan met een scheutje olie en stoof hierin de boontjes beetgaar. Kruid ze met peper en zout en haal ze dan uit de pan.
Kook ondertussen de rijst tot hij gaar is.
Laat terug wat olie warmen in de wokpan en bak de kippenblokjes tot ze bijna gaar zijn. Voeg de saus toe, roer goed door en laat op een matig vuur goed indikken, het is de bedoeling dat de saus bijna allemaal rond de kip blijft plakken. Roer er tussendoor de bonen terug doorheen.
-
Leg in een diep bord de rijst onderaan, schep daarboven de bonen en kip en overstrooi met sesam.
Smakelijk!