Gerookte zalm met wasabi, voor mij een van mijn favoriete meer herfstige voorgerechten waar nog eens niet veel werk aan is ook, dus laat je niet tegenhouden! Je maakt het gerecht trouwens zo pittig als je zelf wil.
De wasabi komt er bij in de vorm van een crunch en als wasabimayonaise. Daarbij nog een beetje wakamé of gemarineerd zeewier, niet meer dan dat. De mayonaise moet je echt wel zelf vers maken, als je ze maakt met mayo uit de winkel dan gaat de smaak totaal niet zijn wat het hoort. In deze versie zit er zelfs witte wijnazijn dus in de winkel vind je dat al zeker niet
Ben je niet echt een pikante eter? Geen schrik, de scherpe smaak valt echt wel mee. Al zeker als je het gerecht combineert met mijn biersuggestie. Het is ook gewoon een kwestie van doseren en proeven. Je kan trouwens de mayo maken met wasabipoeder maar ik ga voor de pasta, dat gaat even goed en je kan het tubetje dan later nog gebruiken voor mocht je eventueel eens sushi eten. Voor de crunch moet je ook geen gekke dingen doen want bij de gerookte zalm met wasabi kan je gewoon wasabinootjes kopen, van die groene platte ronde noten zijn dat met een nootje binnenin. Gewoon in de mixer doen en grof malen.
Bij de gerookte zalm met wasabi moet je zeker geen te sterk bier serveren, een saison is perfect!
Al zeker de klassieke saison van Dupont, met een friskruidig aroma en toetsen van citrus. Zijn kruidig aroma zorgt voor een goede balans met de wasabi die hem eigenlijk een stuk minder pittig doet smaken. Het geheel krijgt een smeuïge en zachte mosterdtoets in plaats van die scherpe smaak.
De bitter in het bier en het koolzuurgas zorgen voor een frisser mondgevoel en het zoet/zoute van de wakamé blijft gewoon doorsmaken. Een gewoon blond bier kan zeker ook passen bij de gerookte zalm met wasabi maar zorg wel dat het droog is van smaak met ook genoeg bitter, dus niet met al te veel karameltonen er in. Ga dan misschien eerder voor een smaakvol witbier.
Recept delen op facebook!
Ontdek hier alle andere recepten!
Gerookte zalm met wasabi
Omschrijving
Dit voorgerechtje smaakt altijd, en al zeker als het iets frisser wordt. Je warmt er namelijk zelfs van op door die licht pittige wasabitoets.
Ingrediënten
Ingrediënten
Benodigdheden
Decoratie
Bereidingswijze
Bereiding
-
Scheid het ei, het eiwit hebben we niet nodig. Doe de eidooier met de mosterd in een hoog potje en roer ze los met de klopper.
Voeg al kloppend en met een fijn straaltje de olie toe tot de olie allemaal opgenomen is. Voeg een heel klein beetje lauw water toe en de witte wijnazijn en roer goed om.
Doe de wasabicreme tot slotte er bij en proef als hij pittig genoeg is voor u.
-
Doe de wasabinoten in een blender en blend ze grof, je kan dit gerust ook met een hakmes en gewoon hakken indien je geen blender hebt.
Schik de plakjes zalm op het midden van het bord op die manier dat je een cirkel krijgt.
-
Kruid met grofgemalen peper, verdeel de wakamé in kleine beetjes op de zalm.
Doe de wasabimayonaise in een knijpflesje als je dat hebt en spuit verschillende toefjes over de zalm.
Heb je geen knijpfles? doe het dan met de punt van een koffielepel, dat gaat zeker ook lukken.
-
Strooi de grof gehakte wasabinoten er over en werk af met ofwel enkele eetbare bloemetjes, ofwel fijngehakte peterselie