Een meer Belgisch gerecht dan dit zal je niet gauw vinden.. gegrilde mignonette met witloof. Heel mals en sappig vlees van bij ons met een topgroente van bij ons dat nu trouwens volop in het seizoen zit. Doe daarbij dan ook nog een smaakvolle, licht zoete uiensaus en het is volledig af.
Bij de slager of zelfs in het warenhuis (al raad ik die van de slager meer aan) vind je zeker goede mignonettes en je kan naar wens kiezen voor varkensmignonettes of kalfsmignonettes. Kalfsvlees is net iets magerder maar ik ben toch voor varken gegaan in dit recept. Bij de beenhouwer heb je trouwens ook nog veel kans dat hij of zij ze vers moet afsnijden, vraag dan zeker om niet te dun af te snijden.
Dat is handig omdat je ze dan eerst goed kan grillen en na het rusten van het vlees ze verder kan laten garen in de oven zodat ze zeker goed sappig en tegelijk gaar zijn. Bij dun vlees heb je het risico dat ze snel gaan uitdrogen. En als ik een tip mag geven, laat het vlees even uitliggen voor het grillen zodat het niet te koud heeft.
Wat het witloof betreft, ga voor volle grond witloof. Dat is verkrijgbaar tussen oktober en april en heeft een veel betere smaak. Als het op water gekweekt is smaakt die toch altijd wat flauwer. Dat witloof gaan we in een beetje olie en boter bakken, eerst op een hoger vuur om een kleurtje te krijgen en vervolgens onder deksel om verder te garen.
Natuurlijk hoort er bij een gegrilde mignonette met witloof ook nog een aardappeltje om het helemaal Belgisch te maken. Ik ga voor een klassieke pomme château maar een gebakken aardappel is ook prima en misschien zelfs beter. Om nog een extra touch te geven komt er ook een saus bij.. uiensaus! bereid met bruin bier, bouillon en ajuin uiteraard.
BIERPAIRING : GEGRILDE MIGNONETTE MET WITLOOF & STOUT (JEMME)
Er zijn tal van opties als het om een passend bier gaat bij deze gegrilde mignonette met witloof, van blond en kruidig/stevig over een dubbel of porter tot mijn pairing.. stout! maar dan wel een lichte en droge stout die niet te veel van de koffie heeft maar eerder meer gebrande mouten en finesse nog. Ga dus zeker niet voor een zoete of imperial stout. De gegrilde smaak uit het gerecht pairt met de gebrande mouten en het bittere van uit de stout matcht dan met het witloof. De chocolade en koffie die in het bier zit geeft een extra dimensie en smaak. Je moet er wel van houden dus. Wil je op safe spelen met je gaste, ga dan voor een tripel of blond kruidig bier met wat body bij deze gegrilde mignonette met witloof.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Gegrilde mignonette met witloof en uiensaus
Omschrijving
Een op en top Belgisch gerecht met ingrediënten van lokale bodem!
Ingrediënten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding mignonette
-
Haal het vlees tijdig uit de koeling. Warm de grillpan op zodat ze goed warm heeft. Strijk het vlees in met plantaardige olie en kruid met peper en zout.
-
Grill de mignonette in ruitvorm aan beide zijden. Laat het vlees rusten en warm ondertussen de oven voor op 160 graden.
-
Plaats het vlees in de oven en laat een 10-tal minuten verder garen in de oven, voel wel eens aan het vlees hoe mals of zacht het aanvoelt zodat het zeker gaar genoeg is. Desnoods plaats je het nog wat langer in de oven.
Bereiding uiensaus
-
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Stoof deze aan in boter tot ze licht glazig zijn. Blus met het bier (of rode wijn) en laat even verdampen. Bestrooi met bloem en roer om.
Voeg de bouillon/fonds toe en laat inkoken op een zacht vuur. Kruid met tijm, rozemarijn, peper en zout. Mocht de saus te dun zijn kan je deze altijd nog binden met een beetje extra bloem of bruine maïzena express.
Bereiding witloof
-
Halveer de stronken witloof en verwijder evt. vuile bladeren. Snijd de kern er uit.
-
Smelt een klont boter in een ruime kookpot samen met een geutje olie tot het bruist. Bruin hierin het witloof, kruid met peper en zout en plaats het deksel op de pot. Laat verder garen op een zacht vuur onder deksel.
Bereiding aardappelen
-
Schil de aardappelen met een boog zoals je je langs een ei zou gaan met een mes. Doe dit rondomrond tot alle schil er af is. Breng aan de kook in lichtgezouten water en kook tot ze beetgaar zijn.
Dresseren
-
Schik als eerste het witloof op het bord. Snijd de mignonette in schuine dikke stukken en leg tegen het witloof. De aardappelen komen naast het vlees en als laatste lepel je de saus naast het vlees en niet er op.
-
Open en serveer het bier bij het gerecht.
Smakelijk!