Gegrilde kip met asperges en béarnaise

De asperges zijn er terug! Blij als een kind heb ik er gelijk gekocht en ben ik er mee aan de slag gegaan. Gegrilde kip met asperges en béarnaisesaus, daar kan je mij niet mee straffen, zeker niet een kipliefhebber als ik. Soms moet je al eens denken van wat je nu eens zou klaar maken met asperges maar de kip stond in de promo in de winkel dus alles viel direct samen.

Je kan de kipfilets perfect grillen op de barbecue als het mooi weer is, wat instrijken met olie en lekkere kippekruiden en hop de grill op en dan zacht laten garen onder de kap. Maar je kan hem even goed binnen op de grillpan leggen en dan even in de oven tot de filet gaar is want rauwe kip not done.

Asperges schillen kunnen de meesten ondertussen wel al denk ik. Je neemt de kop vast en gaat zo van boven naar beneden met de dunschiller en breekt het houterige stuk onderaan af. Schillen de de harde stukken bewaar je in de vriezer voor heerlijke aspergesoep van te maken. De gaartijd in het gezouten water hangt af van de dikte, ik kies liever altijd verse dikke asperges omdat die iets meer smaak hebben. Zorg er gewoon voor dat ze mooi beetgaar zijn en geen moes.

Bij de gegrilde kip met asperges en béarnaise hoort natuurlijk ook nog een aardappeltje. Krieltjes op een bakplaat gooien met wat olie en tijm en rozemarijn en zo poffen in de oven is het simpelste maar ook het lekkerste hier bij. De béarnaise kan je, als je het niet ziet zitten, uit een pakje kopen in de winkel maar ik ga voor vers en zelfgemaakt, iets meer werk uiteraard en wat moeilijker maar wie niet probeert zal het nooit leren. Volg het recept en het kan niet mislukken!

gegrilde kip met asperges
BIERPAIRING : GEGRILDE KIP MET ASPERGES EN BÉARNAISE & ENFANT TERRIPLE

Bij een gerecht met geroosterde, kruidige en vettige smaken zoals deze gegrilde kip met asperges en béarnaise mag gerust (enfin moet) een iets steviger en ronder, kruidig bier met body geserveerd worden. De Enfant Terriple van brouwerij De Leite is daarom ideaal. Een zacht en licht zoet moutig blond bier met een kruidige toets van de gist en een licht warmend mondgevoel.

Mocht je niet zo aan tripels zijn, probeer dan een smaakvolle saison als de saison de Dottignies van de Ranke of aan ander sterk blond bier als Omer bij de gegrilde kip met asperges.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

gegrilde kip met asperges
0 Add to Favorites

Gegrilde kip met asperges en béarnaise

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Bereidingstijd 15 min Totale tijd 55 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Lente

Omschrijving

Een heerlijk gerecht met gegrilde kip, ons witte goud en een heerlijke kruidige frisse béarnaisesaus.

Ingrediënten

Ingrediënten gerecht

Ingrediënten béarnaisesaus

Bereidingswijze

Bereiding gerecht

  1. Warm de oven voor op 180 graden.

    Spoel de aardappelen goed en snijd ze (met de schil aan!) in parten. Leg ze open op een bakplaat met papier, besprenkel met olie en kruid met de provençaalse kruiden.

    Laat de aardappelen garen tot ze beetgaar zijn en draai ze tussendoor wel eens om. Dit kan een half uur duren tot ze gaat zijn afhankelijk van de soort aardappel en de grootte.

  2. Schil de asperges van kop naar voet en breek het houterige gedeelte af.

    Doe de asperges in een ruime kom met koud gezouten water en plaats op een vuur.

    Breng het water aan de kook en draai dan het vuur uit, laat de asperges een kleine 10 minuten in het water tot ze beetgaar zijn. prik tussendoor even er in om te controleren.

  3. Verhit de grillpan, strijk de kipfilets in met olie en grill aan beide kanten een ruitvorm er in. De kip moet zeker niet gegaard zijn in de pan!

    Plaats de kipfilets in een ovenschaal met nog wat olie en kruid met peper en zout, laat ze nog een 10-tal minuten mee garen in de oven met de aardappelen.

Bereiding béarnaisesaus

  1. Doe de boter in klontjes en laat deze op een zacht vuur smelten tot het wei scheidt van het vet.

    Scheid de eieren en doe het eiwit weg. Klop de eidooiers los met de helft van de gastrique en klop deze op een matig vuur in een steelpannetjes tot een stevige schuimende massa.

    Het is belangrijk om te blijven kloppen en tussendoor ook de pan even van het vuur te nemen zoadat de dooiers niet kunnen garen.

  2. Schep het vloeibare gedeelte van de boter geleidelijk aan en al kloppend bij het eimengsel. Voeg naar smaak de rest van de gastrique, het sap van de citroen en peper en zout toe en roer eronder.

    Pluk de dragonblaadjes van de stengels en hak deze fijn, roer ze onder de saus.

Serveren

  1. Leg een 4-tal asperges per persoon naast elkaar op het bord. Snijd de kipfilet schuin in stukken en leg ze op de asperges.

    Doe de aardappelen er omheen en overgiet de asperges met wat saus.

     

    Serveer het bier en smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.