Gebakken roggevleugel met wortelstoemp

Tijd voor een lekker gerecht met de vis van het jaar.. gebakken roggevleugel! Een lekkere vis die terug te vinden is in onze wateren en waar je veel mee kan doen. In dit recept gaan we voor de rog op zijn puurst.. gebakken rog dus.

Veel werk heb je er niet aan. De zijkantjes wat afknippen, kruiden en hop de pan in met een goede klont boter en wat kappertjes. Ik moet nu wel zeggen, de goedkoopste vis is rog niet maar hij is wel overheerlijk, reken maar al snel €22 per kilogram maar er hangt wel veel vlees aan dus dat scheelt. Er wordt 1 vleugel per persoon gerekend maar wie niet de grootste eter is deelt best een vleugel in 2 vóór die gebakken wordt.

Als je de rog perfect bereidt komt het vlees gewoon gelijk af de graat en smelt het bijna in je mond? Daarbij serveren we de gebruinde boter met kappertjes die voor een heerlijk zurige toets zorgen. Maar bij vis hoort natuurlijk ook nog wel een aardappeltje. Ik ben gegaan voor een lekkere wortelstoemp maar eigenlijk kan je ook lekkere ovengegaarde aardappelen bij de gebakken rog serveren. De wortelstoemp zorgt voor een meer smeuïge smaak en ook voor een meer zoet/fruitig contrast met het vettige van al die boter en het zurige van de kappertjes.

BIERPAIRING : GEBAKKEN ROGGEVLEUGEL MET ‘OUDEN VAT’ VAN BRASSERIE DE LA SENNE

Bij een gebakken roggevleugel kan je veel kanten op gaan als je wil. Klassiek gezien zou ik zeggen ga voor een steviger blond abdijbier of een tripel door de vettigheid van de boter maar hier wil ik graag eens contrasteren tussen vet en zuur. In het gerecht zitten ook zure toetsen van de kappertjes dus dat legt dan wel weer een link en past eigenlijk goed ook. Daarom ga ik voor een roodbruin bier dat even op vaten heeft gerijpt, namelijk de Ouden Vat van de Brusselse Brasserie de la Senne.

Het zoetere van de wortelstoemp (er zit ook wel een beetje suiker in) en ook de laurier matcht goed met de fruitigheid die in het bier zit. Het bier heeft ook een gekarameliseerde toets die in combinatie met het hout dat zachtjes doorkomt aansluit met het hazelnootachtige (nieuw woord) van de gebruinde boter.

Dus conclusie, bij gebakken rog kies je of voor het complimenterende van een tripel of het contrasterende van een roodbruin bier. Eventueel zou een lichtbitter bier ook wel kunnen gaan maar wees voorzichtig met bitter en zuur te combineren.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

gebakken rog
0 Add to Favorites

Gebakken roggevleugel met wortelstoemp

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 10 mins Totale tijd 35 min
Aantal personen: 4

Omschrijving

De eenvoudigste maar meest lekkere manier om de vis van het jaar klaar te maken.. bakken in de bruine boter met kappertjes er bij.

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en spoel ze. Zet de aardappelen onder water en breng ze aan de kook.

  Schil de wortelen, snijd ze in schijfjes en spoel onder koud water. Stoof de wortelen aan in wat boter en een bodempje water samen met de laurierblaadjes. Als ze bijna gaar zijn voeg je de suiker toe.

 2. Warm de oven voor op 180 graden.

  Halveer de roggevleugels indien nodig, knip de buitenste randjes af met een schaar en kruid met peper en zout. Smelt een grote klont boter in een pan, eens de boter goed bruist kan je de vleugels er in leggen.

  Bak de vleugels aan beide kanten goed bruin. Leg de vleugels in een ovenschaal, bestrooi met de kappertjes en voeg nog wat boter toe. Gaar ze nog een goede 5 minuten verder in oven.

 3. Giet de aardappelen af. Doe de wortelen (zonder de laurier uiteraard) er bij samen met de melk en peper en zout. Stamp alles goed tot moes.

  Serveer de vis met een grote schep stoemp en overgiet met de gebruinde boter uit de ovenschaal.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.