Garnaalkroketten

Garnaalkroketten, wie houdt er nu niet van deze overheerlijke klassieker? Vele mensen rijden er zelfs speciaal voor naar de kust of een beter restaurant.. Uit gaan eten is natuurlijk altijd leuk maar waarom zou je zelf eens geen overheerlijke garnaalkroketten maken? Met dit recept maak je er die minstens even goed zijn dan die op restaurant!

Voor goede garnaalkroketten heb je natuurlijke verse garnalen nodig, en niet zomaar garnalen maar verse grijze noordzee garnalen, bij voorkeur uit Zeebrugge en ongepelde. Wil je de meest verse en woon je vlak bij de kust dan kan je er zeker om gaan naar de vismijn maar je kan er even goed kopen bij het viskraam op de markt. Zo betaal je een goede prijs en zou je er toch hele verse moeten hebben. Die van mij koop ik altijd bij vishandel Vanmaldeghem op de plaatselijke markt in Maldegem, kraakvers en perfecte kwaliteit.

Er kruipt uiteraard wel wat tijd in om die lekkere kroketten te maken dus trek er maar enkele uren uit in totaal. Maar met dit recept maak je er al gauw een 24-tal van 90 gram dus kan je ze invriezen en er zo lang(er) van genieten. Trek je partner of kinderen aan de mouw om samen de garnalen te pellen, nog zo leuk en af en toe eens eentje in uw mond steken als beloning, dat is leuk toch. De garnituren zijn voor 4 personen voor alle duidelijkheid.

Je hebt wel vrij veel ingrediënten nodig om garnaalkroketten te maken maar geen speciale dingen die je verder nooit meer nodig hebt dus dat is wel handig. En best heb je wel een stevige arm (en klopper) voor het roeren want dat kan al eens lastig worden. Maar dat is het uiteraard allemaal waard. Het beste is dat je 2 dagen uittrekt, 1 om het deeg te maken en dan een dag laten rusten om daarna de kroketten zorgvuldig te paneren.

BIERPAIRING : GARNAALKROKETTEN EN RODENBACH GRAND CRU

Bij een heerlijke klassieker als garnaalkroketten hoort een heerlijk klassiek bier.. de Rodenbach Grand Cru! Het zoetzure contrasteert zo mooi met het vettige en smeuïge van de vulling en vult het frisse aan van de garnalen die er in en naast komen.

Voor wie niet gek is van dat zoetzure -ook al weet die niet wat die mist- kan die eventueel gaan voor een kruidige tripel maar overdrijf wel niet in het alcoholgehalte.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten en bierpairings.

garnaalkroketten
0 Add to Favorites

Garnaalkroketten

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Bereidingstijd 1 hrs Totale tijd 15 uren
Aantal personen: 4

Omschrijving

De lekkerste klassieker met ons goud uit de noordzee.. garnaalkroketten! Er kruipt veel werk in maar de smaak zal je belonen. En uiteraard heb je er meer dan voldoende om in te vriezen en van te genieten achteraf.

Ingrediënten

Ingrediënten vulling

Ingrediënten paneren

Benodigdheden

Garnituren

Bereidingswijze

Voorbereiding

 1. Pel 3/4 van de garnalen voor de vulling, die andere 1/4 niet (de garnalen van de garnituur raak je nog niet aan)

   

Bereiding vulling

 1. Reinig, spoel en snijd de groenten, dat hoeft niet al te fijn. Plaats een ruime pot op het vuur en stoof hierin de groenten met een klein klontje boter.

  Doe de garnalenkoppen en pantsers samen met de overige 1/4 van de garnalen in de hakmolen en blend deze tot een brij. Het ziet er vies uit maar het geeft enorm veel smaak.

 2. Voeg de kruiden toe aan de groenten, gevolgd door de garnalenbrij.

  Laat even goed stoven en voeg de tomatenpuree, laat die dan nog even uitdrogen en blus met de scheut whisky of cognac.

  Laat de alcohol verdampen en wie wil kan het geheel flamberen maar doe dit niet onder de afzuiging.

 3. Voeg de witte wijn, room en melk toe, roer goed om en breng aan de kook. Laat dan een 20-tal minuten pruttelen op een zacht vuur.

  Neem dan een kom en fijne zeef en zeef het geheel deel per deel en druk alle vocht er goed uit want daar zit de meeste smaak in. Proef eens en kruid nog bij naar wens, het mag gerust wat pittig smaken.

 4. Plaats een kookpot op het vuur en smelt hierin de boter maar laat ze niet kleuren. Voeg de gezeefde bloem toe en roer goed zodat je geen klonters krijgt in de roux.

  Laat nog kort even bakken tot je een heerlijke biscuitgeur krijgt en week ondertussen de gelatine in KOUD water.

 5. Voeg de gezeefde garnalenfumet toe aan de roux en blijf stevig roeren, een lastig werk maar van groot belang. Verlaag het vuur en blijf roeren voor een minuutje. Als het echt té dik is kan je nog wat melk toevoegen maar zeker niet te veel!

  Knijp de gelatine uit en roer ze onder het stevige deeg.

  Voeg 3/4 van de garnalen die je gepeld hebt toe aan het deeg (de rest is als garnituur achteraf).

  Scheid dan de eidooiers van het eiwit. Het eiwit mag weg en de dooiers roer je onder het deeg met de klopper.

 6. Strijk de ovenschaal in met wat olijfolie en giet het deeg er in en strijk glad met een spatel.

  Dek het deeg af met plastic folie of bakpapier en laat in de koelkast opstijven gedurende minstens een 10-tal uren.

Paneren

 1. Bestuif het werkblad met wat bloem. Stort het deeg uit op een snijplank en snijd in stukken van een 90-tal gram. Komt het deeg er niet uit is dat geen ramp, dan snijd je ze gewoon in de schaal en haal je ze er zo uit.

  Aan u de keuze om rolvormige of vierkante kroketten te maken. Vorm ze met de handen of rol ze voorzichtig op het werkblad.

 2. Meng de bloem met maïzena, kluts de eieren en doe de panko in een hakmolen en blend die tot paneermeelstructuur. Doe elk uiteraard in een apart kommetje.

  Haal de kroketten door de bloem, vervolgens door ei en laat afdruipen en vervolgens door het panko.

  Doe de kroketten in een vriesbestendige doos, liefst niet op elkaar en vries ze in. Als je ze direct wil bakken doe je dat uiteraard niet.

Bakken en garneren

 1. Warm de oven voor op 180 graden en de frietketel op 170 graden.

  Bak de kroketten tot ze mooi lichtbruin zijn, laat even uitdruipen en plaats ze nadien nog een 6-tal minuten in de oven zodat ze binnenin zeker lekker warm zijn. Vooral als ze uit de vriezer kwamen is dat belangrijk.

   

 2. Spoel de peterselie, dep ze droog en bak ze daarna in de frietketel tot ze krokant is. Snijd de citroen in 2 of partjes. 

  Plaats 1 of 2 kroketten, te zien hoe groot de portie of als welke gang je ze wil serveren op het bord met daarnaast de citroen en peterselie.

  Strooi de gepelde garnalen er over en plaats een schaaltje met wat ongepelde garnalen er bij.

  Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.