Print Options:

Gamba uit de oven met tomatensalsa

gamba uit de oven met tomatensalsa

Het is nog steeds zomers weer en dus nog helemaal perfect tijd om van deze gamba uit de oven met tomatensalsa te genieten. Een heel eenvoudig voorgerecht om snel klaar te maken en waar jouw gasten (incluis jijzelf natuurlijk) zeker van gaan smullen! Met slechts enkele ingrediënten tover je deze lekkernij op tafel!

Je hebt er ook amper voorbereidingswerk aan, teentjes look snijden en tomaten in blokjes snijden is zowat het meeste werk. De gamba's koop je gewoon vers uit de winkel of je kan ook in een speciaalzaak ze diepgevroren kopen (al raad ik toch wel de verse aan). Wist je dat gamba eigenlijk gewoon grote garnaal betekent in het Spaans? Dus het zijn gewoon grote garnalen en familie van de kreeftachtigen.

We gaan die gaan instrijken met een mengsel van olijfolie, look, kruiden en peterselie. Meer hoeft daar echt niet op om de smaak van de gamba niet te verdoezelen. De oven van 200 graden in voor een goeie 10 munten en klaar zijn ze.. of toch ongeveer want bij de gamba uit de oven met tomatensalsa komt er dus uiteraard de tomatensalsa.

Voor de tomatensalsa gebruik je echt goed rijpe en smaakvolle vleestomaten of pruimtomaten en niet uit de koeling. Om er een goede salsa van te maken snipperen we er een rode ui bij, beetje koriander, look, goede olijfolie, grof zeezout en zwarte peper en dat is het eigenlijk. Ik zei het toch dat het simpel was?

BIERPAIRING : GAMBA UIT DE OVEN MET TOMATENSALSA & KAAPSE KAREL (KAAPSE BROUWERS)

Bij een zomers en fijn (voor)gerecht (of zelfs perfect bij de tapas) hoort uiteraard een licht bier met veel frisheid. Ideaal is een pils die eerder neutraler is qua aroma of een witbier bij deze gamba uit de oven met tomatensalsa. Maar je kan er iets meer pit in brengen zonder te overheersen door een session IPA er bij te gaan serveren. En dat doe ik met de Kaapse Karel van Kaapse Brouwers. Hierdoor krijg je met de lichte bitter wat tegengewicht bij het vettige van de olie en als extra citrustoetsen van de hop.

Delen op de socials!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

Gangen ,
Moeilijkheidsgraad Beginner
Time
Bereidingstijd: 13 mins Totale tijd: 23 mins
Cooking Temp 199  °C
Aantal personen 3
Seizoen Summer
Description

Het perfecte zomerse voorgerechtje of ideaal bij de tapas. Eenvoudig en puur maar smaakvol!

Ingrediënten
  Ingrediënten gamba
 • 24 Verse gamba's
 • 100 ml olijfolie
 • 4 tenen look
 • 0.5 bos krulpeterselie
 • Ingrediënten tomatensalsa
 • 4 rijpe smaakvolle tomaten
 • 1 rode ui
 • 4 tbsp goede olijfolie
 • 1 teen look
 • 4 takjes koriander
 • Zwarte peper
 • Grof zeezout
Bereidingswijze
  Bereiding gamba's
 1. Spoel de gamba's en knip evt. te lange voelsprieten wat bij. Pel de tenen look, haal het steeltje er uit en snijd in grove stukjes. Spoel en pluk de peterselie. Doe deze samen met de look in een vijzel en plet goed, roer de olie er onder.

 2. Warm de oven voor op 180 graden. Schik de gamba naast elkaar op een bakplaat met papier en strijk deze rijkelijk in met het mengsel. Kruid bij met peper en zout.

 3. Plaats de gamba's gedurende een 12 tal minuten in de oven tot ze gaar zijn.

 4. Bereiding tomatensalsa
 5. Spoel de tomaten, snijd ze in parten en haal het vruchtvlees er uit en snijd ze vervolgens in blokjes. Pel en versnipper de ui en doe hetzelfde met het teentje look.

 6. Hak de koriander fijn en meng de tomaten met de olie, look, ui en koriander. Kruiden doen we met een draai zwarte peper van de molen en wat grof zeezout.

 7. Serveren
 8. Serveer de gamba's in een cirkel op een groot bord met in het midden het kommetje met de salsa van tomaat en werk af met een paar blaadjes koriander. Je kan ook elk een apart bordje geven uiteraard. 

 9. Serveer de gamba's samen met het bier. 

  Smakelijk!

Bedankt voor de interesse!