Feuilleté met peer en blauwe kaas

Heb je nog een flink gaatje vrij na de maaltijd? Probeer dan zeker deze feuilleté met peer en blauwe kaas! Een iets zwaarder maar hartig nagerecht of een perfect gerecht om samen met andere nagerechtenbuffet op tafel te zetten.
Ik moet enkel wel nageven dat je echt een blauwe kaasliefhebber moet zijn want die smaak kom wel goed door.

Kies daarom best een iets minder sterk smakende blauwe kaas en dus geen Roquefort, die fout had ik eerder al gemaakt. Een zachtere stilton, achelse blauwe of cambozola is iets beter. Je hoeft ook helemaal geen berg kaas er op leggen maar een stukje goed verkruimelen erover is meer dan genoeg, het is ook de bedoeling dat je de peer nog proeft.

Had ik trouwens al gezegd dat je voor deze feuilleté met peer en blauwe kaas amper ingrediënten nodig hebt en er helemaal niet veel werk aan hebt? Het deeg samenvouwen en uitrollen, uitsteken en goed doorprikken. Peer, kaas en nootjes erop en hop in de oven. Wat de peren betreft, ik ga voor Doyenne peren, van die dikkere en smaakvolle peren. Let er wel op dat de peren niet té rijp en sappig zijn, anders krijg je een sompig taartje, niet zo lekker dus en onhandig om van de bakplaat te krijgen.. dat doe je trouwens best met brede spatels zodat die de kans niet krijgt om te breken.

De peer snijden we in plakjes alvorens op het bladerdeeg te leggen, maar als tip kan ik meegeven dat het helpt om ze nog even op een keukenpapier af te deppen. Eens de peer en blauwe kaas geschikt en eroverheen gebrokkeld is strijk je wat losgeklopte eidooier over het bladerdeeg, wat suiker en noten er overheen en je bent al klaar.

BIERPAIRING : FEUILLETÉ VAN PEER EN BLAUWE KAAS MET PRÉARIS GRAND CRU PORT BARREL AGED

Dat er aan deze feuilleté van peer en blauwe kaas een sterkere smaak hangt was dus wel al duidelijk, daarom mag je gerust voor een sterk bier gaan om die vettige kaas en het vette van het bladerdeeg de baas te kunnen. Daarbij denk ik spontaan aan een quadrupel of barley wine. 10% vol. alcohol is dus zeker niet overdreven. Een klassieke combinatie met blauwe kaas is porto dus dan moest ik niet lang zoeken in mijn voorraad..

De Préaris Grand Cru Port barrel aged van Vliegende Paard brouwers heeft alles wat nodig is bij dit gerecht, body, alcohol, een licht zoete en geen te bittere smaak (want dat vloekt (dus neem geen gebrande zware stout!)), nootachtige toetsen van de port en ook wat zoeter fruit. Dit bier is wel een limited release en dus moeilijker om nog te vinden maar een Westvleteren 12, Rochefort of andere quadrupel kan ook hier prima gaan. Een zoetere barleywine is even goed, als er maar wat karameltoetsen en zoet fruit in zit.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairings!

peer en blauwe kaas
0 Add to Favorites

Feuilleté met peer en blauwe kaas

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 30 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Fall

Omschrijving

Een echt heerlijk hartig nagerecht voor in het najaar met een pittige maar heerlijke smaak. Eentje waar we terug geen calorieën gaan tellen.

Ingrediënten

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.