Hartige donut met blauwe kaas, appel en bierstroop

Donuts, de favoriete Amerikaanse zoetigheid, hier compleet in een ander jasje! Laat je verleiden door deze hartige donut met blauwe kaas! En let vooral niet op een calorietje meer of minder. Zeker niet met het gestoofde appeltje dat er bij komt met rum en rozijnen en dan nog eens die bierstroop.

Wie denkt dat donuts heel moeilijk zijn om klaar te maken heeft het mis. Maar vergeet bij het maken van deze hartige donut met blauwe kaas het origineel maar snel want we gaan anders te werk. Voor het origineel werk je met bloem, suiker, eieren, melk en gist maar hier niet. We gebruiken uiteraard blauwe kaas maar ook vooral eieren, karnemelk, bloem, baksoda en bakpoeder.

Het nadeel hiervan is wel dat je donut bakvormen nodig hebt want het deeg is niet stevig om uit te gaan rollen maar het voordeel is wel dat deze niet hoeven te rijzen. Een flexibel zoals die van Tupperware is heel handig voor deze of schaf deze aan. Trouwens wat de keuze voor de kaas betreft, kies zeker geen roquefort maar ga eerder voor het type pas de bleu of een andere zachtere blauwe kaas zoals Achelse blauwe.

Daarnaast, naast de donuts komen er dus appeltjes bij, in blokjes en gestoofd in boter met rozijntjes, een lepel suiker en bruine rum. Om het af te werken komt er dan nog eens een stroop bij van bier. Die stroop kan je achteraaf ook zeker gebruiken op bvb ijs of pannenkoeken.

hartige donut met blauwe kaas
BIERPAIRING : DONUT MET BLAUWE KAAS & VIVEN BARLEY WINE

Dat dit een wel heel rijk, zoet en machtig nagerecht is kon je wel al raden dus ga bij deze donut met blauwe kaas ook zeker voor een rijk, niet té zoet bier. Mijn keuze viel op de Viven barley wine. Een complex en nog vrij droog maar sterk bier uit Sijsele dat met zijn gedroogd fruit karakter perfect het geheel extra smaak geeft.

Andere opties kunnen een quadrupel zijn of een sterk amberkleurig bier.

Delen op de socials!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

hartige donut met blauwe kaas
0 Add to Favorites

Hartige donut met blauwe kaas, appel en bierstroop

Moeilijkheidsgraad: Beginner
Aantal personen: 5
Seizoen: Winter

Omschrijving

Een heel stevig en rijk nagerecht voor op kille en koude dagen.

Ingrediënten

Ingrediënten donuts

Andere ingrediënten

Ingrediënten bierstroop

Bereidingswijze

Bereiding donuts

  1. Prak de blauwe kaas heel fijn, zeef de bloem en meng de 2 samen met de eieren, bloem de baksoda en het bakpoeder.

  2. Warm de oven voor op 180 graden, verdeel het mengsel over de bakvorm en bak ze gedurende een 13 minuten in de oven.

Bereiding bierstroop

  1. Zet een heel ruime kookpot op het vuur en doe hierin de suiker met het water. Breng aan de kook en laat koken tot alle suiker gesmolten is. Voeg hieraan de helft van het bier en een goede snuif kaneelpoeder toe (dit kan stevig schuimen!)

  2. Laat gedurende zeker een kwartier minimum goed inkoken, daarna mag je de pan van het vuur halen en de rest van het bier toevoegen, terug opletten voor het stevige schuimen.

  3. Laat goed afkoelen en doe later wat te veel is in een afsluitbaar potje om van te genieten bij een kaasplank of pannenkoeken.

Verdere bereiding

  1. Schil de appels en snijd in blokjes. Stoof ze in een goede klont boter samen met de rozijnen. Bestrooi met een lepel kristalsuiker en blus af met de bruine rum. Laat nog even de alcohol uitdampen.

  2. Leg de donut in het midden van het bord, verdeel daarover de appeltjes, verkruimel de blauwe kaas er bij en als laatste mag de bierstroop er bij.

  3. Serveer de gerechten samen met het bier.

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.