Creme Malakoff

De laatste tijd zijn we misschien allemaal iets minder Russisch gezind maar deze Creme Malakoff wou ik toch écht wel eens klaar maken, en zeker als je weet welk bier er bij past. Maar ik denk eens je dit geproefd zal hebben in combinatie met het bier dat je het al veel minder erg gaat vinden.

Als je op het eerste zicht kijkt zou je denken van hmm tiramisu.. maar nee hoor! De lange vingers die er in zitten zijn dan ook het enige raakpunt met zijn Italiaanse tegenhanger. Waar er daar amaretto, mascarpone, eieren, suiker en koffie in gaan wordt deze Creme Malakoff geheel anders gemaakt. De basis is een lekkere vanillepudding (met een zakje gemaakt, voor het gemak en de snelheid) met daarnaast boter, poedersuiker, rum, slagroom en melk! En eigenlijk niets meer dan dat!

De inspiratie om dit te gaan maken vind ik bij brouwerij Maenhout, als suggestie bij hun Kollusion, en het toeval wou dat ik die hier dan ook had staan. Ik was heel benieuwd wat dit recept inhield dus ging ik op zoek en ik wist direct dat ik deze wel eens wou proberen. Ik kon al niet wachten om te proeven en bij de eerste hap wist ik direct waarom.. zo lekker! Ik garandeer je dat je deze zeker meer dan eens zal klaar maken.

Je kan uiteraard altijd zelf heerlijke vanillepudding klaar maken om in de creme malakoff te verwerken maar eigenlijk proeft die met poeder ook zalig. De lange vingers weken hier niet in sterke koffie en amaretto maar in melk met bruine rum. Diezelfde bruine rum voeg ik ook toe aan de creme om er toch wat extra pit in te steken en hem beter te doen matchen met het heel sterke bier dat er bij komt.

Je kan de creme malakoff ook gewoon in een schaal klaarmaken en dan als een tiramisu uitscheppen maar geef toe, gewoon de glazen uit de koeling halen en aan de gasten geven.. gemakkelijker kan toch niet?

BIERPAIRING : CREME MALAKOFF & KOLUSSION (BROUWERIJ MAENHOUT)

De romige en smeuïge volle smaak en de rumtoetsen in het bier vragen wel om een bier met wat pit en power. Al moet ik toegeven dat de combinatie met deze Kolussion van brouwerij Maenhout net op het randje is van te krachtig. Deze Imperial stout van 11% vol zit vol geroosterde en zoete mouten, kruidigheid van de hop en ook vanilletoetsen. Dat matched perfect met de vanille uit het gerecht terwijl de vettigheid het alcoholgehalte goed tempert en tegelijk goed samenvloeit met de rum. De geroosterde amandel dat er bovenop komt speelt ook weer goed in de kaarten van het bier.

Een lichtere stout past even goed bij deze creme malakoff, net als een sterk donker bier of een quadrupel/barley wine gaat ook.

Delen op social media!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

creme malakoff
0 Add to Favorites
Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 1 uur 30 min
Aantal personen: 4
Seizoen: Doorheen het jaar

Omschrijving

Een heerlijk en quasi ongekend nagerecht dat je ongetwijfeld nog vaker zal klaarmaken!

Ingrediënten

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Maak de vanillepudding klaar zoals op de verpakking staat : Meng het poeder met de kristalsuiker en 10 lepels van de melk.

  Breng de overige melk in een steelpannetje zachtjes aan de kook, haal van het vuur en meng het papje hieronder en roer heel goed. Plaats terug op het vuur en breng al roerend terug aan de kook voor 1 minuutje.

  Laat de pudding volledig afkoelen.

 2. Plaats een antikleefpan op het vuur en warm deze op ZONDER boter, kleur hierin de amandelschilfers tot ze goed bruin zijn maar niet verbrand.

  Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Klop deze los met de bloemsuiker en de 2 lepels bruine rum. Voeg de pudding geleidelijk aan en al roerend toe aan de boter. 

 3. Breek de lange vingers in 2, meng de melk en bruine rum om vervolgens de lange vingers hierin te doppen.

  Klop de slagroom op met wat poedersuiker tot dikke yoghurtdikte.

 4. Leg 4 stukjes geweekte lange vinger op de bodem van een glas. Lepel er een beetje van de vanille/botercreme bovenop en leg dan terug 4 stukjes lange vinger er boven. Daarboven doe je de rest van de creme, dan enkele lepels slagroom.

  Afwerken doe je met geroosterde amandelschilfers en chocolade die je er fijn overheen raspt.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.