Chili con carne… het Mexicaanse gerecht bij uitstek (dat denkt iedereen eigenlijk maar oorspronkelijk komt het uit Texas), en al zeker voor wie van extra pit houdt. Er bestaan zeker wel meerdere recepten van maar ik baseer het mijne op dat van lekker van bij ons. Wat er sowieso in moet is chili, gehakt en bonen, punt! Je maakt hem zo heet als je zelf wilt. Ik heb er niet te veel in gedaan want zo pittig ben ik niet aangelegd. Daar hangt ook je bierpairing van af, maar dat lees je hieronder.
Ik ga voor een klassieke mengeling runds en varkensgehakt. Kippengehakt mag dan misschien wat magerder zijn maar dat past niet in de smaak. Reeds gekruid van bij de slager of kruid je het liever zelf stevig, die keuze is aan jou.
Je kan voor gedroogde chili kiezen maar niets gaat boven een vers pepertje. Maar laat me je dan ook wel 1 tip meegeven.. draag handschoentjes en eens je klaar bent doe ze af.. niets vervelender om achteraf in je ogen of ergens anders te wrijven en dan merken dat je half in brand staat. Dus zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent..
groenten zijn bij een echte chili con carne onontbeerlijk dus doen we er ook genoeg in. Selder, tomaat, paprika en maïs, aangevuld met lekkere rode bonen uit blik. Om het ook helemaal af te maken gebruik ik bier om de chili te maken ipv de klassieke wijn. Ga voor roodbruin bier zodat je nog een fruitige, friszurige toets er in steekt.
BIERPAIRING : CHILI CON CARNE & SPICED AMBREÉ (VIVEN)
Chili con carne is een heel leuk gerecht om te gaan pairen met bier. Je kan voor extreme tegenstellingen gaan kiezen door pils of witbier er bij te gaan serveren en zo het pittige af te zwakken of voor een bittere ipa om het pikante te gaan optillen. Heb je een pittige chili bereidt kies dan inderdaad voor een frisser bier. Een stout of black ipa is ook een prima keuze om te gaan contrasteren. en eigenlijk past roodbruin ook door het umamigehalte in het gerecht. Een laatste optie, en dan ook die die ik koos.. Een kruidig amberkleurig bier!
Omdat ik geen te pittige Chili con carne gemaakt heb mocht er wel nog wat kruidigheid extra in het bier zitten, hoewel de Spiced ambrée van Viven nu ook niet overdreven kruidig smaakt. Het bier geeft het gerecht wat frisheid en reinigt de mond, zo komen alle smaken mooi tot zijn recht in zowel bier als gerecht.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Chili con carne
Omschrijving
Een echte klassieker onder de zuiders keuken, al zou deze eigenlijk uit Texas komen.. de chili con carne.
Ingrediënten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Pel de ui en de knoflook. Versnipper de ui en plet de knoflooktenen. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd deze in blokjes. Doe de pitjes uit de chilipeper en hak deze fijn. Pel de tomaten kort door ze onder te dompelen in kokend water en vervolgens in koud water. Doe de zaadjes er uit en snijd ook deze in blokjes.
-
Bak de ui samen met de look en de chilipeper glazig in wat olie. Voeg de selder en de paprika toe en laat deze even meebakken.
-
Bak het gehakt rul in een andere pan en kruid met het komijnpoeder, paprikapoeder en een snuif kaneel. Voeg de tijm en laurier toe alsook de tomatenpuree. Blus met het bier en laat de alcohol verdampen.
-
Schep de groenten onder het gehakt en giet er de bouillon bij. Voeg de tomatenblokjes samen met de bonen en de maïs toe. Proef en kruid met peper en zout naar wens. Laat vervolgens een goed half uur sudderen.
-
Serveer de chili in diepe borden en werk af met de geraspte cheddar en fijngehakte peterselie. Serveer voor wie wenst enkele sneden geroosterd stokbrood er bij.
Open en serveer het bier.
Smakelijk!