Burgers met dragonmayonaise en zoete aardappel

Aantal personen: 4 Totale tijd: 35 mins Moeilijkheidsgraad: Beginner

Dat gezond en evenwichtig eten belangrijk is, dat is een feit. Maar eens zondigen kan al geen kwaad.. Daarom heb ik deze heerlijke burgers met dragonmayonaise gemaakt. Uiteraard niet gewoon gekocht en tussen een broodje gestopt nee.

Met vers en ongekruid gehakt als basis kan je ze volledig naar eigen smaak gaan kruiden. Kies voor lekkere burgers het best voor varken/rundsgehakt, puur runds kan al eens voor een drogere hamburgers zorgen en dat is niet te bedoeling. Kippengehakt kan perfect, maar niet met dezelfde kruiding uit dit recept.

Om er een extra smaak aan te geven grill ik ze om dan nog kort in de oven te steken. Zo heb je geen extra vet meer nodig.

Qua groentjes en vulling in de burger kan je volledig je ding doen. Ik ben gegaan voor gewone klassieke kropsla, tomaat en ui, simpelweg omdat ik verse sla in de tuin heb staan en een tomaatje gewoon nooit mag ontbreken. Wat ook heel lekker kan zijn als vulling en garnituur is rucola, parmesan, rode ui en tomaat.

Om toch een beetje gezonder te doen gaan we wel voor zoete aardappel uit de oven erbij en niet voor de klassieke friet uit de frietketel. Je hebt er trouwens amper werk aan.

Bij een stevige hap als deze burgers heb je een paar keuzes qua bier. De ingrediënten van de burger zijn hoofdzakelijk zoet en gehakt is uiteraard ook vettig.. Daarom kan je ofwel kiezen voor zuur of bitter. Veel hangt af van de groenten of andere garnituur die er bij gerveerd wordt.

In dit geval is het het zoete dat domineert, en net daarom geeft een bier met zuurtegraad een mooi contrast. Het zure van het bier zal het vet doorsnijden en de burger veel gemakkelijker laten verteren ook. Als aanrader kan je gaan voor een roodbruin bier zoals de Monk’s Café Grand Cru van brouwerij van Steenberge, die heeft naast het zure ook nog een zoete smaak. En de friskruidige smaak van de dragon doet het goed met de balsamicotoets die je in het bier terugvind.

Maar als je gaat voor parmesaan en rucola, wat toch wel een stukje bitterder en meer uitgesproken is van smaak, kan je gaan voor een IPA. In dit geval gaat het bitter in het bier het vet van de burger verzachten en ook mooi complimenteren met het bittere van de groenten.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere gerechten en bierpairing.

burgers
0 Add to Favorites

Burgers met dragonmayonaise en zoete aardappel

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 15 mins Totale tijd 35 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Eens zondigen dat moet kunnen, maar zorg dan wel dat je het goed doet! Met deze burgers scoor je gegarandeerd. 

Ingrediënten

Ingrediënten burgers

Ingrediënten saus

Bereidingswijze

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 180 graden.

    Versnipper de ui heel fijn.

    Meng het gehakt met het ei, de ui en alle andere ingrediënten (behalve uiteraard de groenten) en meng heel goed.

  2. Verdeel het gehakt in porties en rol er een bal van, druk ze vervolgens platter.

    Kuis de salade en spoel ze goed. Spoel de tomaat en snijd in plakjes. Kuis tot slot de ui en snijd in ringen.

    Schrob de zoete aardappel en spoel zodat de schil proper is. Snijd ze vervolgens in dikke frieten.

  3. Verhit de grillpan, strijk de burgers in met wat olie en grill ze aan beide kanten.

    Verdeel de zoete aardappel op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met wat olie en kruid met peper en zout en plaats in de oven voor een 20-tal minuten.

    Je kan de burgers er halverwege bij schuiven in de oven want deze zullen nog wat verder moeten garen. Een 10-tal minuten zou moeten volstaan

  4. Maak de saus door de eieren te scheiden. Hou de dooier apart en doe het eiwit weg. 

    Klop de mosterd onder de eidooier en voeg vervolgens al roerend de olie toe tot gewenste dikte.

    Pluk de dragon en hak heel fijn. Meng dit onder de mayonaise samen met de witte wijnazijn.

  5. Snijd de broodjes doormidden en beleg met de burger en groenten en doe er een paar flinke lepels saus op.

    Serveer de zoete aardappel apart.

     

    Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.