Burgers, who doesn’t love them? Ik eet ze super graag maar niet zo veel want overdaad is nooit goed. Maar zo eens een goede smoky burger met sojasaus dat smaakt echt wel. We gaan uiteraard niet voor kant en klaar, dat zal al snel duidelijk worden. Zelfs de burgers maak ik vers, met een goede entrecôte die ik door de vleesmolen haal.
Je moet natuurlijk geen vleesmolen gaan kopen speciaal om deze burgers te maken, je kan het vlees met een goed mes fijn hakken ofwel kiezen voor goed vers gehakt van bij de slager met niet te veel vet door. Dat gaan we gaan mengen met een eitje, paneermeel, gerookt paprikapoeder, lookpoeder, komijn en smoky barbecuesaus.
Uiteraard is er ook geen burger zonder broodje, kies voor een goed zacht en eerder hartig burgerbroodje net zoals ik gebruikt heb voor deze crispy kipburger. Eens de burgers gemaakt zijn is het grootste werk al gedaan. Wat je enkel nog hoeft te doen is een plakje kaas snijden, de ui in fijne ringen, wat blaadjes ijsbergsla spoelen en je bent er. De saus maken duurt maar een minuutje.
Voor de sojasaus gebruiken we een mengeling van mayonaise, smoked honey bbq saus en zoete sojasaus. Heel hartig maar echt héél lekker. De uien stoven we aan in de pan van de burgers, net als de spekblokjes, die mogen allemaal tegelijk in de pan, krijg je die gerookte smaak ook in de ui. Veel meer dan dit houdt zo een smoky burger met sojasaus niet in dus simpel toch? En oh ja voor ik het vergeet, kies maar voor een goede dikke Belgische boerenfriet voor er bij met wat grof zout er op, lekker!
BIERPAIRING : SMOKY ENTRECOTEBURGER MET SOJASAUS & WEST INDIES PORTER
Tegenover wat vettigheid mag al wel iets staan maar vergis je niet. Kies geen zwaar bier want je zou het geheel verdrenken in de alcohol. Mijn keuze is gegaan voor de West Indies Porter van Guinness (St. James’ gate brewery), met zijn karameltoetsen, chocolade en moutig karakter zorgt die voor een heerlijk gevoel in de mond en een samenvloeiing van smaken en vooral umami.
Andere opties bij deze smoky burger met sojasaus? Een American IPA of Amber bier.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Smoky entrecoteburger met sojasaus
Omschrijving
Een hemelse rijkelijke burger met een gerookte toets en boordevol smaak (en calorieën)
Ingrediënten
Ingrediënten hamburger
Andere ingrediënten
Bereidingswijze
Bereiding
-
Snijd de entrecote in stukken en haal ze door de vleesmolen. Voeg het ei toe samen met de andere ingrediënten. Gebruik de kruiden naar eigen smaak en meng goed tot je een stevig en voldoende klevend en stevig geheel hebt.
-
Verdeel in gelijke delen, maak er een bol van en druk plat. Warm een pan met een klont boter en bak de burgers tot ze gaar zijn maar niet uitgebakken want de entrecoteburgers zullen minder vet bevatten dan als ze met gehakt gemaakt zijn. Haal ze uit de pan en hou ze warm.
Bereiding rest
-
Was en kuis de sla, pel en snijd de ui in halve ringen. Meng de mayonaise met de barbecuesaus en sojasaus. Snijd grote vierkanten uit de plakken kaas. Snijd de broodjes doormidden en laat die lichtjes warmen onder de grill.
-
Voeg nog wat boter toe aan de pan en stoof hierin de ui aan samen met het spek. Warm de frietketel op tot 170 graden en bak de frieten goudbruin.
-
Leg onderaan op het broodje een paar blaadjes sla, daarboven de burger met daarboven de kaas. Doe er al wat saus op en dan de ui en het spek. Doe er nog saus bovenop en het broodje.
-
Serveer de burgers samen met de frieten en het bijhorende bier.
Smakelijk!