Een heerlijk luchtig en licht voorgerecht deze bloemkoolmousse. Heel zacht en smeuïg van smaak en friskruidig met een vleugje curry. Waarom curry? omdat dat perfect pairt met de bloemkool en ik eerlijk gezegd ook weg ben er van.
Voor een ziltige toets en wat bite komen er handgepelde garnalen en gedroogde serranoham die je in de oven laat drogen voor een goed uur. Veel ingrediënten heb je verder niet nodig om die overheerlijke bloemkoolmousse te maken en het is dan nog eens snel klaar ook. Maar vergeet niet dat hij nog enkele uren moet opstijven in de koelkast.
Wie wil kan altijd variëren met deze bloemkoolmousse en een gelei maken om er bovenop te doen, daarbij denk ik aan een gelei van groene kruiden of van consommé of tomaat.. of wat dacht je er van om bij de bloemkool gewoon gekookte ham toe te voegen? Dan heb je een lekkere mousse met stukjes ham in.
Qua serveerwijze heb je de keuze om het in glazen te doen, dat is het gemakkelijkste natuurlijk en zo heb je ook voldoende plaats in de koelkast. Maar je kan het ook in een diep bordje doen. De keuze is volledig aan jou! Je kan het trouwens ook als hapje klaar maken in kleinere glaasjes dan.
BIERPAIRING : BLOEMKOOLMOUSSE MET GARNALEN EN OMER BRUT NATURE
Bij een frisse en smeuïge bloemkoolmousse mag ook een fris bier staan. Deze vinden we in de Brut Nature van Omer Vanderghinste. Dit levendige bier werd hergist met wilde gisten waardoor het bier een fijne zurigheid meekrijgt en dus qua fraîcheur perfect aansluit. Het bier bevat ook een fijne kruidige toets dus komt het met die curry helemaal goed. Het vette van de krokante ham breekt af door de fijne bitter in het bier maar het zilte smaakt daardoor net zo duidelijk door.
De Brut Nature is trouwens het perfecte aperitiefbier en wordt gelimiteerd gemaakt in grote flessen dus ben je maar in een select gezelschap? Serveer dan de Brut Nature als aperitief en schenk hem verder bij het hoofdgerecht.
Recept delen op facebook!
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Bloemkoolmousse met ham en garnalen
Omschrijving
Een heerlijk, fris en eenvoudig voorgerecht dat je perfect op voorhand kan klaar maken.
Ingrediënten
Ingrediënten
Benodigdheden
Bereidingswijze
Bereiding
-
Warm de oven voor op 100 graden, leg de plakjes serranoham op een bakpapier en laat de ham gedurende 1 uur drogen of zo lang als nodig tot de ham krokant is.
Breng een pot met water en het bouillonblokje aan de kook. Spoel de bloemkoolroosjes en breng aan de kook.
Week de gelatine in KOUD water.
-
Kook de bloemkool gaar maar niet tot moes. Giet ze af en doe in een blender. Kruid met peper, zout, curry en nootmuskaat en blend tot eengladde puree.
Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze onder de bloemkool
Klop de room op tot een stevige dikte en spatel die onder de bloemkool.
-
Verdeel de mousse over de glazen -Ik reken 150 gram per persoon- en laat opstijven in de koelkast gedurende minstens 5 uren.
Breek de ham in stukken en plaats ze in de mousse. Verdeel de garnalen er over en werk af met wat groene kruiden.