Birramisu

Ik wou dit recept al heél lang eens klaar maken en eindelijk is het gelukt.. Wat heerlijk een birramisu. Aan de naam zal je denk ik wel al zien wat het precies is, en nee het is geen schrijffout. Ik denk dat bijna iedereen wel een gewone tiramisu lust maar dan moet je zeker eens mijn versie met bier gebruiken!

Klassiek gezien weet iedereen dat er amaretto en koffie in gaat maar eens een twist er aan geven is zo veel leuker. En voor wie denkt bah, bier in mijn eten, dat is niet lekker.. wel, je zal vertelt staan! Iedereen die van mijn birramisu proefde zei dat het verrassend goed was en het bier mooi tot zijn recht komt. Dus geen excuses om er geen hap (of meerdere) van te nemen.

Het overgrote deel van de ingrediënten blijft uiteraard gelijk zoals die van de klassieke maar ik voeg er vanillesuiker en essence aan toe voor die heerlijke combinatie met de koffie en chocoladetoetsen uit het stoutbier dat we er voor gebruiken. Het bier gaan we ook mengen met de mascarpone maar dan wel maar enkele lepels want anders zou je snel de niet bierdrinkers afschrikken en eerlijk gezegd is deze birramisu ook niet zo heerlijk met te veel bier er in.

Serveer gerust ook wat rood fruit bij uw birramisu voor het contrast
BIERPAIRING : BIRRAMISU & LEFORT 10 VAN OMER VANDERGHINSTE

Bij deze birramisu heb je eigenlijk niet zo heel veel opties qua bier en je bent bijna verplicht om een donker bier te gaan serveren, al dan niet hetgene je in het dessert verwerkt hebt. Ik ben niet gegaan voor hetzelfde bier want in de birramisu heb ik de Vleteren imperial stout verwerkt. Als bierkeuze ben ik voor de donkere Lefort gegaan van Omer Vander Ghinste. De chocoladetoetsen en koffie in het bier matchen goed maar vormen geen overheersend geheel, ze houden elkaar mooi in stand. De karamel en donkere vruchtensmaken zorgen dan weer voor een extra dimensie.

Hou je niet zozeer van donker bier kan je voor een rouge bier gaan maar dan moet ik waarschuwen voor een klef geheel. Hou je van zuur dan kan een oude kriek wel passen.

Recept delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

birramisu
0 Add to Favorites

Birramisu

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 20 mins Totale tijd 4 hrs 20 mins
Aantal personen: 6
Seizoen: Suitable throughout the year

Omschrijving

Iedereen kent zijn klassieke Italiaans broertje zeker, daarom wordt het hoog tijd om eens deze birramisu te gaan proberen en hoe raad je het.. met bier!

Ingrediënten

Bereidingswijze

Bereiding

 1. Klop de eidooiers met de fijne suiker en vanillesuiker op tot het wit en schuimig er uit ziet en de lijnen van de klopper er blijven in staan. Het eiwit heb je niet nodig.

  Heb je enkel grove suiker kan je na het kloppen het geheel au bain marie en al roerend licht warmen tot de suiker er in smelt en vervolgens laten afkoelen.

 2. Klop de room op tot het luchtig en stevig is maar zeker niet té ver. Spatel vervolgens de mascarpone, slagroom, vanille essence en 5 eetlepels van het bier eronder. Meng alles goed.

 3. Neem een schaal die hoog genoeg is om de birramisu in te doen. Giet het bier in een diep bod. Dep de lange vingers heel kort in het bier en bedek de bodem er mee van de schaal.

  Daarboven doe je de helft van het mengsel en rasp wat er chocolade overheen. Leg hierboven weer eeen laag gedrenkte lange vingers bovenop en weer een laag van het mengsel

 4. Strijk de bovenste laag mengsel mooi glad, rasp de rest van de chocolade er overheen en bestrooi met cacaopoeder.

  Laat minstens 4 uur tot een nacht opstijven in de koelkast.

 5. Snijd stukken birramisu en leg op een bordje. Wie wil kan wat rood fruit er bij geven voor extra frisheid en het geheel bepoederen met cacao.

  Open en serveer het bier. Smakelijk!

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.