Iedereen is wel al eens naar een buffet geweest van de een of andere vereniging en daar is steevast beenham te vinden. Met deze beenham met sinaasappelsaus wil ik jullie ook van heerlijke beenham laten genieten maar met nog zo veel meer smaak er in. Je kan van die gemarineerde of gekruide beenhammen gaan kopen maar hier vertrekken we van een beenhammetje puur natuur.
We zorgen voor een eigen kruidenmengeling om de ham van smaak te voorzien. Mijn inspiratie haalde ik van Allerhande, de receptensite van Albert Heijn. Ik moet zeggen echt een handige site voor inspiratie! Al doe ik er graag een beetje mijn eigen ding mee ook natuurlijk. We gebruiken boter, olie, gekruid paneermeel, geroosterd venkelzaad, koriander, tijm én mosterdzaad. Voor de geur alleen al zou je het klaarmaken.
Bij deze beenham ga ik voor een zoete, enfin meer bitterzoete sinaasappelsaus waar ik zelfs een vleugje sinaaslikeur aan toevoeg. De sinaasappelschillen gaan er ook bij en het zijn die die voor een bittere toets zorgen. Het sinaasappelsap is zoet maar natuurlijk ook zurig dus een saus die voor heel wat balans en smaak zorgen. Groente bij uitstek zijn herfstgroenten zoals schorseneren of pastinaak maar even goed kan je zoals mij eens witte kool serveren. Veel mensen vergeten deze groenten al vaak eens maar die smaakt echt zo goed.
Om het helemaal kruidig en smeuïg te maken ga ik voor een zachte aardappelpuree met graanmosterd voor bij de beenham met sinaasappelsaus. Hou je van pittig kan je altijd Dijonmosterd combineren met een zachte graanmosterd maar daar heb ik voor gepast.
BIERPAIRING : BEENHAM MET SINAASAPPELSAUS & RIEBEDEBIE (BROUWERIJ DE BIE)
Bij een heerlijke beenham met sinaasappelsaus mag er wel een iets kruidiger, lichtjes zoet en voller bier geserveerd worden. Ik ben gegaan voor de Riebedebie van brouwerij de Bie, een stevig blond bier van 9% dat misschien op het randje van té sterk was maar toch nog paste. Een bier met veel zoetere toetsen van honing maar ook veel mouten en kruidigheid van de gist. Zoals je ziet is een tripel de beste optie oftewel een zachte dubbel. Oneindig veel keuzemogelijkheden dus bij dit gerecht qua bieren.
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Beenham met sinaasappelsaus
Omschrijving
Een klassieke beenham net dat tikkeltje beter en smaakvoller gebracht!
Ingrediënten
Ingrediënten beenham
Ingrediënten sinaasappelsaus
Ingrediënten mosterdpuree
Groenten
Bereidingswijze
Bereiding beenham
-
Haal de beenham tijdig uit de koeling om op temperatuur te komen.
Warm de oven voor op 180 graden, strijk de beenham in met olie en plaats gedurende 25 minuten in de oven. -
Tijdens die 25 minuten meng je de kruiden voor de marinade. Plaats een droge koekenpan op het vuur en rooster de zaden kort tot ze beginnen te geuren. Stamp ze fijn met een vijzel of de bodem van een pot.
Laat de boter licht smelten. Pel en snijd de look. Meng dit alles met de boter, olie en het paneermeel in een blender of met de staafmixer. Als het nog te vast is kan je altijd extra olie toevoegen. -
Haal na 25 minuten de beenham even uit de oven om ze in te strijken met de kruidenmarinade en plaats ze nog een extra 20 minuten in de oven.
Bereiding sinaasappelsaus
-
Pel en snipper de ui heel fijn. Boen de sinaasappels, rasp de schil er heel fijn af en pers ze uit.
-
Smelt de boter in een steelpan. Stoof de ui lichtjes aan. Voeg de likeur, vleesfonds, sinaasappelsap, honing en azijn toe. Laat een half uur in koken en voeg de maïzena express toe en laat indikken.
Als je geen maïzena gebruikt kan je de saus ook binden met 10 kleine klontjes ijskoude boter door deze één voor één (belangrijk om schiften te voorkomen!) te laten smelten in de saus.
Bereiding mosterdpuree
-
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken, spoel ze af en kook ze vervolgens gaar in ruim licht gezouten water.
-
Voeg de melk, boter en de mosterd toe, pureer alles goed en voeg naar wens kruiden en evt extra mosterd toe.
Bereiding groenten
-
Maak je gebruik van een volledige verse witte kool verwijder dan de buitenste vuile bladeren. Snijd ze in 8 parten en vervolgens in reepjes. Doe in een ruime kookpot met water en breng aan de kook. Laat kort koken en giet af. Stoof de witte kool dan aan in boter en kruid met peper en zout.
Dresseren
-
Haal de beenham uit de ovenschaal, snijd ze in schuine plakken van een cm dik.
Dresseer de mosterdpuree in een ring op het bord, flankeer deze met een paar sneetjes beenham.
Lepel saus over en naast de beenham. De groentjes mag je naast en deels op de puree scheppen. -
Open en serveer het bier samen met de gerechten volgens de regels van de kunst.
Smakelijk!