Asperges à la Flamande

Eens de asperges terug in het land zijn, dan kan je bijna niet anders dan deze klassieker te maken.. namelijk asperges à la Flamande! Heel eenvoudig en puur, zo krijg je de beste smaak van de asperges en je kan er ook allerlei varianten van gaan maken. Zo kan je er grijze garnaaltjes bij doen of gerookte zalm, zo maak je er een lekker lunchgerechtje van.

Asperges à la flamande maak je klaar in een handomdraai en je hebt er bijna niets voor nodig.. boter, eieren, perselie, nootmuskaat en uiteraard asperges. Vanaf april duiken de eerste verse Belgische exemplaren op, soms iets vroeger maar dat hangt volledig af van het weer natuurlijk.

Kies bij voorkeur voor asperges uit de volle grond, die hebben de beste smaak en neem zeker goed verse asperges. Hoe kleiner het houterig deel, hoe verser ze zijn en als je ze tegen elkaar wrijft moeten ze een piepend geluid maken.

Ze komen ook in verschillende categoriën, in de supermarkt vind je vaak asperges van 16-22 mm oftewel A-klasse, dat zijn eerder dunnere maar geen slechte, zeker in het begin van het seizoen, dan vind je nog niet direct die dikke.

De restaurantkwaliteitasperges zijn AA’s (dikte 20-28 mm) of zelfs AAA (>28 mm). Qua smaak zijn ze eigenlijk niet beter dan de A klasse maar het is gewoon een kwestie van ze gemakkelijker beetgaar te kunnen bereiden en van aangename textuur bij het eten. De kleinere B-klasses zijn goed voor soepen, pasta’s of in een wok maar niet per se slechter van smaak.

Voor asperges à la flamande raad ik wel aan om zeker voor de A klasse te gaan en als je kan AA zelfs.

Vaak wordt er bij asperges naar een frisse witte wijn, genre sauvignon blanc gegrepen, wat prima is gezien zijn frisse smaak en zelfs een hint van asperges in zijn geur die je er in kan terug vinden. Maar weet dat bier ook perfect kan passen hierbij! Dan denk ik bij asperges à la Flamande spontaan aan een witbier..

Ik ben gegaan voor een witbier van een groter merk deze keer, namelijk de St. Hubertus Wit. De bieren worden in België gebrouwen door brouwerij Roman in opdracht van Carlsberg en zijn gelinkt aan de St. Hubertusbasiliek in het Belgische luxemburg en ter ere van St. Hubertus, patroonheilige van de jacht, vandaar ook het logo van een hert. Een heel fris en zacht, zelfs romig witbier met vooral citrus in zijn aroma.

Veel andere suggesties qua bierstijl bij asperges à la flamande zijn er niet. Je kan eventueel wel gaan voor een heel lichte ipa, in new England stijl zoals de NEIPA van brouwerij Viven uit Sijsele.

Recept delen op facebook!

Ontdek hier alle andere recepten.

asperges a la flamande
0 Add to Favorites

Asperges à la Flamande

Moeilijkheidsgraad: Beginner Bereidingstijd 10 mins Totale tijd 25 mins
Aantal personen: 4
Seizoen: Spring

Omschrijving

Als er nu een manier is waarop asperges op z'n best smaken dan is het op Vlaamse wijze! Heel eenvoudig en snel klaar te maken en je hebt er niet veel voor nodig.

Ingrediënten

Ingrediënten

Instructions

 1. Neem de asperges  bij de kop vast en schil ze voorzichtig van boven naar beneden, zet niet te veel druk want ze kunnen anders breken.

  Breek het houterige onderste stukje van de asperges af. Deze kan je dan invriezen samen met de schillen om er later soep mee te maken.

  Spoel ze en leg ze in een ruime kookpot met koud, lichtgezouten water.

 2. Prik een gaatje in de onderkant van de eieren en kook ze hard (10-11 minuten) in gezouten water.

  Spoel ze onder koud water, pel de eieren en hak ze in kleinere stukken.

 3. Zet de asperges op het vuur en breng aan de kook. Eens het water kookt zet je het vuur op een lage stand en laat je ze garen.

  Prik er even in om de gaarheid te controleren, ze mogen zeker niet te zacht zijn, anders verliezen ze al hun smaak.

 4. Zet de boter op een zacht vuurtje en laat ze smelten. Zorg juist dat ze niet gaat kleuren.

 5. Schik de asperges op het bord naast elkaar. kruid met nootmuskaat naar wens. Strooi overlangs het gehakte ei en vervolgens de peterselie en lepel tot slot gesmolten boter erover.

Leave a Comment

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.