Aardbeien met granité van limoen is zowat mijn favoriete zomers nagerecht, friszurig met nog wat zoet en vooral heel verkoelend. Ik heb met dit nagerechtje toch al veel mensen weten blij te maken alleszins! Op de granité na heb je er eigenlijk amper werk aan, en die maak je trouwens gewoon de dag voordien.
Op dag zelf hoef je enkel maar niet meer de aardbeien te spoelen en snijden, te mengen met wat limoensap, munt en limoenzeste. Dat kan je zelfs al doen voor de gasten er zijn zodat je enkel maar niet meer hoeft uit te scheppen, is dat niet handig. Voor aardbeien met granité van limoen kies je best wel voor heerlijke zoete aardbeien dus maak dit echt tijdens het seizoen, in de herfst of winter komt dit nagerechtje echt niet tot zijn recht, al smaakt het natuurlijk wel. Maar het is gewoon zonde voor de portemonnee om veel te dure aardbeien te gaan kopen.
Voor de granité moet je ook niet veel in huis halen, limoenen, schuimwijn en suiker, that’s it! Velen hebben wellicht wel nog ergens een flesje schuimwijn liggen die ze eens gekregen hebben links of rechts dus is dit het moment om te open te doen. En als je ze fris zet op voorhand kan je nog een glaasje drinken tijdens de voorbereiding, lekker toch?!
Bij aardbeien met granité kies je best wel een zurig bier of zelfs een zurig fruitbier, het zure van het bier houdt het zoete van de aardbeien en de granité in bedwang en verzacht het zelfs. Daarom heb ik als suggestie de Rosé de Gambrinus van Cantillon uit Brussel. Een fruitbier op basis van geuze, gerijpt met frambozen. Een mals zuur bier met toch wel wat zoetigheid in en vooral heel zacht. De citrustoetsten van de geuze matchen dan perfect met de limoen.
Bij een combinatie met een zoet bier zou het gewoon wat te lomp overkomen, maar het kan wel lekker zijn als je daar van houdt. Normaal gezien zou ik zeggen, bij aardbeien past een witbier goed, en dat is ook zo. Maar door de zurigheid van de limoen zou het wat durven wegvallen.
Wat ook een lekkere combinatie met het zoetzure van de aardbeien met granité van limoen zou zijn is een heel lichte en fruitige ipa die niet té bitter is, dan denk ik aan een new england ipa of een session ipa. En al helemaal leuk is bijvoorbeeld een berliner Weissse, een zurig type witbier, vaak met fruit gemaakt. Dus mocht je er een vinden met aardbei of ander rood fruit, zeker proberen!
Recept delen op facebook!
Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.
Aardbeien met granité van limoen
Omschrijving
Hét meest zomerse nagerecht dat er voor mij is. Lekker fris, fruitig en zoetzuur van smaak en je kan er denk ik wel niemand mee straffen!
Ingrediënten
Ingrediënten aardbeien
Ingrediënten granité
Bereidingswijze
Bereiding granité
-
Breng het water met de suiker aan de kook en laat afkoelen. Pers de limoenen en meng het sap met de suikersiroop en de schuimwijn. Giet het mengsel in een diepvriesbestendige brede schaal of pot.
Plaats het mengsel in de vriezer en ga er om de 2 uren doorheen met een vork, anders krijg je een blok ijs en dan wordt het moeilijk om er schilfers van te krijgen.
Bereiding aardbeien
-
Spoel de aardbeien, snijd het kroontje er af en snijd ze in partjes. Boen de limoen, rasp de schil er fijntjes van, halveer hem tot slot en pers het sap er uit.
Hak de muntblaadjes fijn, houd juist wel nog wat blaadjes over als garnituur. Voeg die blaadjes bij de aardbeien samen met het limoensap en de schil. Roer goed om en zet nog even aan de kant.
-
Verdeel de aardbeien over kommetjes, schraap de granité los en verdeel ze over de borden en werk tot slot af met een blaadje munt.
Smakelijk!