yodeleir

We gaan niet naar Tirol of de Beierse alpen want je zou het met een naam als yodeleir al bijna gaan denken. Brasserie En Stoemelings ging zijn inspiratie voor deze smaakvolle doppelbock gaan halen in Duitsland.

OVER BRASSERIE EN STOEMELINGS, HUN BIEREN EN DE YODELEIR

Brasserie En Stoemelings is sinds begin 2015 een van de tegenwoordig meerdere brouwerijen dat het hart van Brussel rijk is , gevestigd in de Spiegelstraat in de Marollenwijk. Oprichters en bezielers van dienst zijn Denys van Elewyck en zijn compagnon Samuel Languy, de eerstgenoemde is brouwmeester en de ander brouwt mee maar regelt veelal het administratieve. In 2008 begon Denys op zijn eigen te brouwen zonder enige echte voorkennis, maar al doende leert men en niet zonder succes.

Zijn bieren scoorden goed bij vrienden en daartoe volgde hij in 2013 een brouwopleiding. Het grote werk kwam een jaar later om een eigen brouwerij te gaan opstarten, geld bijeenzoeken en alles geregeld krijgen vraagt wel een jaar werk maar met z’n twee gaat dat net iets vlotter.

Door middel van crowdfunding, eigen inbreng, hulp van het gewest en een beurs van Opensoon dat lokale starters onderteunt ging dat allemaal net iets vlotter. Het pand met een prachtige vitrine van waaruit je de brouwers aan het werk kunt zien in de Spiegelstraat vonden ze via een onderneming dat onderdak biedt aan opstarters.

Het eerste bier dat uit de ketels van hun kleine 200 liter installatie vloeide vanaf juli 2015 is de Curieuse Neuse, een moutige, licht gehopte tripel dat nog steeds in het gamma zit. Gaandeweg breidde dat gamma uit tot nu al vele bieren als Hoppy Madame, Noirolles (heerlijk bij dit recept), Vogelpik, Tanteke en noem maar op. Zo kwam er ook deze Yodeleir, een Duits geïnspireerde doppelbock van 9.5% vol.

In 2017 leunden ze reeds teveel aan het maximum aan van hun capaciteit en daartoe beslisten ze te verhuizen naar een andere locatie vlakbij Tour & Taxis in de Dieudonné Lefèvrestraat.

De Yodeleir is, je zou het niet verwachten met zijn hoger alcoholgehalte, een bier van lage gisting zoals de traditie wenst waar vooral de zoete mouten spreken.

YODELEIR
yodeleir
  • BROUWERIJ En Stoemelings
  • HERKOMST Brussel, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Doppelbock
  • ALCOHOL 9.5% vol.
  • SERV.TEMP. 10°c.
  • GLAS TEKU Glas
BIEROMSCHRIJVING

De Yodeleir heeft een donkere robijnrode tot bruine kleur en een fijne witte schuimkraag. In de geur komt vooral chocolade boven, biscuit, wat karamel en kandij maar ook toast en een hint van warme kruiden als zoethout. De smaak is goed op het randje van zoet en bitter maar is vooral heel aangenaam en vol van mondgevoel.

FOODPAIRING

Drink deze Yodeleir gewoon na de maaltijd maar even goed bij blauwe kazen, toast met wildpastei en uienkonfijt, stoofpotten of nagerechten met chocolade en witte kaas.


En Stoemelings

Dieudonné Lefèvrestraat 37, 1020, België

Website

Deze biertip delen op social media!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.