Willy Tonka chocolate vanilla

willy tonka

Je kan het misschien al raden.. maar deze Willy Tonka heeft iets met chocolade. Deze stevige imperial stout van brouwerij de Moersleutel uit het Nederlandse Alkmaar is krachtig maar zoet en smaakvol tegelijk.

OVER BROUWERIJ DE MOERSLEUTEL

Het verhaal van de Moersleutel start reeds 5 jaar geleden in 2016. Enige tijd voor de oprichting van de brouwerij waren de 4 broers genaamd Pim, Tom, Rob en Max al zeer gepassioneerd door bier, dat hadden ze met de paplepel meegekregen van hun vader. Die heeft met een vriend een kleine brouwerij waar ze artisanale bieren brouwden.

De 4 jonge knapen waren net afgestudeerd als techniekers en wilden graag bewijzen dat ze beter bier konden maken dan hun vader. Liep dat even mis.. het resultaat kwam niet in de buurt zelfs. Verbeten als ze waren om beter te gaan doen mochten ze van hun vader toch blijven verder brouwen om beter en beter te worden.

Als eerste bier kwamen ze met een imperial stout op de markt, wat hun handelsmerk geworden is eigenlijk, maar niet zomaar 1. Ze maakten er een ‘barrel blend’ van, een assemblage van 2 bieren, nl. de motor olie en je moer. De naam van hun brouwerij en ook veel van hun biernamen zijn, zoals je al kon vermoeden, gelinkt met techniek gezien hun opleiding en achtergrond. Ook deze Willy Tonka is een imperial stout en een van de bieren die ze al sinds het begin maken en die bestaat net als vele van hun bieren in verschillende versies, de ene met tonka bonen en kaneel, dan weer een met pindanoten of zoethout.. noem maar op, geen combinatie te gek.

Hun gebetenheid in techniek is dan nog eens extra duidelijk te merken in hun brouwtoestellen, want die maken ze namelijk zelf. Zo hebben ze hun bedrijf genaamd Zomerdijk engineering waar ze brouwerijtoestellen maken om zo de productie te verbeteren en te verhogen, niet alleen voor hun eigen brouwerij maar ook voor anderen.

Hun bieren scoren steeds goed en zijn uitgegroeid tot de top in Nederland en ver daarbuiten.

WILLY TONKA CHOCOLATE VANILLA

willy tonka
  • BROUWERIJ De Moersleutel
  • HERKOMST Alkmaar, Nederland
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Imperial stout
  • ALCOHOL 12% vol.
  • SERV.TEMP. 7° c.
  • GLAS Porter glas
BIEROMSCHRIJVING

De Willy Tonka Chocolate Vanilla verraad al veel van zijn smaak in zijn naam.. Het donkerzwarte bier heeft een heel rijkelijke neus van chocolade en koffie met een vleugje vanille met een kruidige hoptoets die er verrassend maar aangenaam doorkomt. De smaak is van in het begin heel dik van textuur, gevuld met aroma van chocolade en vanille maar ook caramel. De zoetigheid in het bier domineert maar wordt ondersteund door een bitter die goed uitgebalanceerd is.

Deze versie van de Willy Tonka is dus gemaakt met chocolade en vanille, een van de vele versies van de originele Willy Tonka, gemaakt met tonkabonen. Die tonkabonen hebben een rijkelijke vanilletoets maar ook zoete kers en kaneel maar mogen maar in heel beperkte mate gebruikt worden. Deze Zuid-Amerikaanse boon is in hogere dosissen namelijk giftig, maar het bier uiteraard niet.

FOODPAIRING

De Willy Tonka is een heel rijkelijk bier dat rap zou durven domineren boven een gerecht, daarom raad ik hem eerder aan als digestief. Maar een nagerechtje met chocolade, kaneel en peperkoek met een bol vanille-ijs past er perfect naast.


MOERSLEUTEL CRAFT BREWERY

Diamantweg 9, 1812 RC Alkmaar, NL

Wesbite : www.moersleutel.com

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.