Viven Chocolate stout

viven chocolate stout

Deze Viven Chocolate stout is er een uit de Craft series van Viven uit het West-Vlaamse Damme. Een stout volgeladen met cacaotoetsen en smaak.

Viven zijn geschiedenis gaat terug naar eind de 20e eeuw, genoemd naar het pittoreske Vivenkapelle in West-Vlaanderen. Willy de Lobel, hobbybrouwer uit het dorp, heeft zijn Kapel van Viven blond op de markt gebracht en niet veel later de bruine editie, het Klooster van Viven. De bieren waren heel geliefd in het dorp maar op een bepaald moment besliste Willy om er mee te stoppen.

Dat kon Tony Traen, eigenaar van de lokale drankenhandel niet laten gebeuren en hij nam de biernamen over. Hij herdoopte de bieren naar Viven en gaf zo een nieuw en frisser imago eraan.
Het brouwgebeuren interesseerde hem dermate dat hij een paar jaar na overname, in 2007, samen met Dirk Naudts van de proefbrouwerij in Lochristi enkele testbrouwsels maakte.

Ditmaal geen klassieke bieren maar bieren waarin hop de nadruk kreeg. Zo kwam een van de eerste IPA’s op de markt terecht. Vrouw Krystle heeft de brouwerij vervoegd en is ondertussen een van de weinige vrouwelijke brouwers. In 2015 zijn ze gezweken onder de vraag naar hun bieren in hun drankenhandel en beslistten ze om een eigen brouwerij te gaan oprichten.

Op deze manier konden ze meer gaan experimenteren. Ze startten met een experimentum reeks waar onder andere de Viven Experimentum Jack Daniels deel van uit maakt, om daaruit de beste bieren te halen. Die brengen ze sinds 2019 als de Viven Craft Series op de markt, net zoals de Sour peach en dus deze Viven Chocolate stout zoals eerder gezegd.

De Viven Champagner Weisse die ik eerder al eens meegaf als biertip is trouwens ook een bier uit deze serie. Het bier werd zo succesvol dat ze het in hun original gamma werd opgenomen. In tussentijd werd de brouwinstallatie in 2018 vernieuwd en vergroot naar 12 hl. De bieren van Viven hebben ondertussen al de wijde wereld met succes ontdekt.

VIVEN CHOCOLATE STOUT : DEGUSTATIEFICHE
viven chocolate stout
  • NAAM BIER Viven Chocolate stout
  • BROUWERIJ Viven
  • HERKOMST Damme, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Stout
  • ALCOHOL 8% vol.
  • SERVEERTEMP. 9°c.

UITZICHT

Diepe donkerbruine kleur met een rijkelijke beige schuimkraag.

GEUR

In de geur voornamelijk cacaotoetsen zoals verwacht met een goede dosis koffie en kandijstroop.

SMAAK

De smaak is verrassend genoeg nog vrij bitter maar met tegelijk een zoet kantje. In de afdronk blijven de gebrande mouten en chocolade goed lang hangen.

FOODPAIRING

Serveer de Viven chocolate stout bij nagerechten met witte kaas en rood fruit of chocolade.

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.