tynt meadow

Iedereen weet ondertussen wel al dat er niet enkel in België trappistenbieren worden gebrouwen. In Engeland hebben ze er sinds 2018 ook een, de Tynt Meadow. Deze donkerbruine trappist is afkomstig uit de Mount St. Bernard abdij uit Coalville, Leicestershire.

  • BROUWERIJ Mount St. Bernard
  • HERKOMST Coalville, Engeland
  • KLEUR Bruin
  • TYPE Sterk donker bier (trappist)
  • ALCOHOL 7.4% vol.
  • SERV.TEMP. 8°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Tynt Meadow heeft een donkerbruinrode kleur met een kleine schuimkraag. In de geur ruik je vooral donkere chocolade, dadels, vijgen en caramel. In de smaak komt vooral het zoete aspect terug van de karamel maar samen met een stevige body en in de afdronk een licht mondw

armende gloed. Ook de chocolade is hier terug te vinden maar vooral de zoete mouten blijven hangen.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Mount St. Bernard is een abdij dat in 1835 werd opgericht in het Engelse Coalville op de Tynt Meadow heuvel. Broeder Augustine Higgs nam als eerste intrede in het toen bijna half vervallen gebouw op het landgoed dat geschonken werd door Ambrose de Lisle. Die man wou graag het kloosterleven nieuw leven in blazen in de streek. Al snel kwamen daar andere broeders bij en startten ze met het bewerken van land en het houden van melkvee om zichzelf te onderhouden. In 1837 werd het eerste klooster geopend.

In 1844 bood graaf John Talbot van Shrewsbury zijn diensten gratis aan om een echt permanent klooster/abdij te gaan oprichten. Uiteidenlijk kwam die er in 1844 en het vormt tot de dag van vandaag nog steeds de enige vaste verblijfsplaats van de Cisterciënzers in Engeland sinds de reformatie.

Tot in 2017 was het houden van melkvee de hoofdactiviteit van de monniken, maar dat was eigenlijk niet rendabel genoeg om van te gaan leven. Daarom besloten ze om in dat jaar een brouwinstallatie te plaatsen en bier te gaan brouwen en verkopen. Midden 2018 kwam hun Tynt Meadow trappistenbier al op de markt en later dat jaar werd hen het ATP label toegekend.

Daarmee werd het de 12e trappistenbrouwerij in de wereld, maar na het wegvallen van Achel is het nu dus de elfde geworden.

De Tynt Meadow is een trappist in de stijl van dubbel, maar dan een stevigere dubbel.

FOODPAIRING

Deze Tynt Meadow past best bij geroosterd en gemarineerd vlees, stoofpotjes en harde, gerijpte kazen.


MOUNT SAINT-BERNARD ABBEY

Oaks Road, Coalville LE67 5UL (Verenigd Koninkrijk)

Website : www.mountsaintbernard.org

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.