the original smokey

De Kromme haring is een van die leukere brewpubs uit Nederland en zo is ook deze ‘The Original Smokey’ ook een heel leuk bier.

OVER DE KROMME HARING EN HET BIER

De Kromme haring is een hippe brewpub in het noord-Nederlandse Utrecht. In 2014 kwam Stephen Grigg in Utrecht aan en brouwde hij hier al bieren onder de Kromme haring. Zo leerde hij compagnon en bierliefhebber Gijs Van Wiechen kennen. In 2016 besloten ze een brewpub te starten en niet veel later, na een heuse crowdfunding openden ze de deuren op het voormalige OPG terrein in Utrecht naast enkele andere hippe zaken.

Gijs is oorspronkelijk van Breda en ooit nog werkzaam geweest in Antwerpen, de ander is een Amerikaans bioloog met veel hobbybrouwervaring die via Engeland in Nederland verzeilde.

Beiden houden ze vooral van de Engelse biertraditie, vermengd met Amerikaanse invloeden en vooral houden ze er van om met verschillende vergistingstechnieken te gaan experimenteren. Zowel wilde gisting als gemengde, hoge en lage. Daaruit komen bieren voort zoals deze Beluga Imperial Stout maar even goed zure bieren met yuzu, black ipa’s en noem maar op.

The original smokey is een imperial smoked porter, al valt het gerookte gedeelte hier heel goed mee. De basis wordt gevormd door pale ale mout, aangevuld met dus rookmouten, caramelmout, munich en chocolademouten voor de geroosterde toetsen. Hopsoorten van dienst zijn Willamette, HBC 826 en UK Golding. The Original Smokey was eigenlijk het eerste bier dat gemaakt werd door de brouwerij maar ging toen door het leven als smokey the barracuda. Bij het openen van de brewpub herdoopten ze deze van naam.

THE ORIGINAL SMOKEY
the original smokey
  • BROUWERIJ De Kromme Haring
  • HERKOMST Utrecht, Nederland
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Imperial smoked porter
  • ALCOHOL 8.5% vol.
  • SERV.TEMP. 9°c.
  • GLAS Porterglas
BIEROMSCHRIJVING

The Original Smokey heeft een heel donkerbruine kleur met een fijne zwakkere beige schuimkraag. De geur bestaat vooral uit geroosterde mouten met een fijne en subtiele gerookte toets. Daarnaast ook koffie en chocolade maar geen zoete. De smaak is fijn te noemen en eerder zacht en droog. Een goede balans in bitter en zoet.

FOODPAIRING

Geniet van the original smokey bij harde kazen die bij voorkeur gerookt zijn, cheesecake of chocoladebiscuit


DE KROMME HARING BREWPUB

Europalaan 2C, 3526 KS Utrecht

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.