swarte gront

Swarte Gront is de nieuwste telg van Skollmann brewery dat ik nog niet zo lang geleden aan jullie voorstelde. Dat de twee heren geen alledaagse bieren op de markt gingen brengen was toen al duidelijk en dit bewijzen ze zeker met deze verrassende black IPA.

OVER SKOLLMANN BREWERY EN HUN BIEREN

Tom Heirman en Jonas Schollaert zijn de twee drijvende krachten achter de verrassende en verfrissende bieren van Skollmann brewery. Nog maar recent zijn de heren begonnen met het commercialiseren van hun eigen bieren, maar brouwen deden ze al veel langer als hobby.

De twee heren brouwen proberen hun recepten eerst veelvuldig thuis uit alvorens ze naar brouwerij het Gulden Spoor in Gullegem trekken om daar zelf hun bier te brouwen. Dat geeft hen de kans om te groeien en hun droom om een eigen brouwerij te kunnen opstarten. De plannen liggen alvast op tafel en net als zij kan ik ook al niet wachten.

Dat de brouwerij zijn naam dankt aan het duo dat in het dagelijkse leven leerkracht en logistiek bediende is, had je heel misschien al gezien.. Schollaert (Skoll) en Heirman (Mann). Samen brengen ze bieren die zeker niet alledaags zijn in het vaak eerder stoffige en klassieke gamma van de Belgische blondjes, tripels en dubbels. Dat bewezen ze toen ze in januari met hun eerste bier, de Burning Skoll uitkwamen en nu alweer met de Swarte Gront. Een pittige saison met gember. Het verhaal achter dat bier en een interview met de heren kan je trouwens hier nog eens nalezen.

Nog geen jaar later brengen ze hun tweede bier, deze Swarte Gront uit. Een Black IPA dat net als zijn blonde variant heel rijkelijk gehopt wordt om zo aan zijn bittere smaak en hoppig aroma te komen. Voor dit bier werden veel donkere mouten gebruikt die zorgen voor de chocolade, koffie en zijn gebrand aroma. Maar wat dus heel belangrijk is aan een ipa is zoals gezegd de hop.. 3 nogal ongekende hopsoorten (Pekko, Idaho 7 & Opal) zorgen voor dat tropische fruit, kruidigheid en zijn bittere smaak.

SWARTE GRONT

swarte gront
  • BROUWERIJ Skollmann brewery
  • HERKOMST Maldegem
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Black IPA
  • ALCOHOL 8% vol.
  • SERV.TEMP. 9°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Swarte Gront heeft een heel donkerbruine kleur met een beige stevig schuim. In de geur vallen duidelijk de hoppen op met wat tropisch fruit en ook donker fruit door de mouten maar vooral ook veel bloemige en kruidige geuren. Dat boeket wordt nog eens aangevuld met bittere chocolade en pittige koffie. In de smaak krijg je een heel rond mondgevoel met vooral een zoetere smaak, tot die stevige hopbitter doorkomt en de chocoladetoetsen. Het geheel blijft perfect in balans tot de laatste seconde.

FOODPAIRING

Deze Swarte Gront is culinair gezien wat moeilijker inzetbaar, maar geef deze zeker de kans met koude chocoladenagerechten of koffiemousse met rood fruit. Als digestief komt hij wel het best tot zijn recht.


SKOLLMANN BREWERY

Francis de Meeuslaan 24, 9990 Maldegem

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle ander biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.