surmapatt

Met deze Surmapatt trekken we weer naar een van mijn meest geliefde brouwerijen uit Estland.. Pühaste! Hun specialiteit is donker en stevig en dat belichaamt dit bier ook. Gebouwd op zijn moutig en geroosterde body en gebrouwen met Pale alemout, Munich, Chocolademout, donkere dextrine (moutpoeder), DRC en donkere Melanoidine mout. Centennial en Willamettehop zorgen hier voor de bitter.

Pühaste brewery is een vrij recente maar al heel gekende, gegeerde en gewaardeerde speler in de craftbierwereld. Wanneer je aan Estland denkt denk je zeker niet aan bier, dat is een feit. Nochtans biedt Estland een heel arsenaal aan topbrouwerijen, naast Pühaste heb je bijvoorbeeld Pohjala als topper die zowat de trend zette.

Het was Eero Mander die in 2011 begon met Pühaste bieren te gaan brouwen in een klein zomerhuisje in Pühaste. Daar brouwde hij al zijn testbatches alvorens als gipsybrouwer bij anderen grotere volumes te gaan maken. Zo begon hij geleidelijk aan naam en faam te maken, tot in 2016 de tijd rijp was om zijn eigen brouwerij uit de grond te stampen.

Eero kende zeker periodes dat hij amper aan goede grondstoffen kon geraken maar omdat hij nu aan de top staat is dat probleem al zeker van de baan. Exporteren doen ze wereldwijd, van Finland en Zweden over Europa tot zelfs de USA, Canada en Australië. Experimenteel, zo kan je de bieren zeker noemen, maar saai allesbehalve. Zowat alle stijlen passeren er, witbieren, zure bieren, saison, ipa en vooral stevige stouts met de Silver Series als absolute topwaar deze Epiphania cognac BA trouwens een van is. Naast een uitgebreide core range worden seasonals gebrouwen zoals de Black Blood die hier reeds passeerde, net als deze Surmapatt maar ook collab brews in samenwerking met andere brouwerijen.

SURMAPATT : DEGUSTATIEFICHE
surmapatt
  • BROUWERIJ Pühaste
  • HERKOMST Tartu, Estland
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Imperial Porter
  • ALCOHOL 12% vol.
  • SERVEERTEMP. 15°c.

UITZICHT

Heel diepe zwarte kleur met een donkerbruin kandijkleurig schuim.

GEUR

In de geur voornamelijk veel koffie maar ook ongebrande mouten, chocolade van de beste origine en stroop.

SMAAK

De smaak is heel rijk en mondvullend, zoeter en ondersteund door een goede maar versmolten hopbitter. De afdronk is heel smaakvol, lang en gevaarlijk smooth.

FOODPAIRING

Serveer deze Surmapatt als digestiefbier na de maaltijd of bij een knisperend haardvuur.

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.