stouten tseut

Stouten Tseut, de naam vereraadt vermoedelijk al veel van de stijl van het bier. De lokale huisbrouwerij den Tseut, wat zoveel betekent als varken in ons dialect, uit Oosteeklo maakt fijne en toegankelijke bieren in allerlei stijlen zoals deze stout.

OVER BROUWERIJ DEN TSEUT EN HET BIER

Den Tseut is een kleine brouwerij uit het Oost-Vlaamse Oosteeklo, gelegen in het Meetjesland, niet ver van mijn deur. In 2008 startte Stefaan de Decker met zijn kleinschalige en ambachtelijke brouwerij in het dorp. Stefaan is afkomstig uit een familie met brouwers en hij besloot dan ook in de voetsporen van zijn grootvader te treden, na enkele opleidingen. Na vele jaren van brouwen waren ze in 2019 klaar voor een grote investering, namelijk een nieuwe brouwinstallatie waardoor ze nu hun capaciteit kunnen verdrievoudigen naar 120.000 liter.

De naam Tseut is een lokaal dialect voor varken en verwijst zo naar de bijnaam die de Oosteeklonaars meekrijgen, varkens dus (dit omdat het een streek is met veel kwekerijen en niet omdat ze zo onbeschoft zijn).

Den Tseut heeft naast deze Stouten Tseut nog een reeks bieren in het gamma zoals de blonde Tseut, de Belle Cies, Hoppesnoet enzovoort.

STOUTEN TSEUT

stouten tseut
  • BROUWERIJ Hobbybrouwerij den Tseut
  • HERKOMST Oosteeklo, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Stout
  • ALCOHOL 7.5% vol.
  • SERV.TEMP. 8°c.
  • GLAS Stoutglas
BIEROMSCHRIJVING

De Stouten Tseut heeft een diepe donkerbruine kleur met een licht bruin schuim. In de geur vooral licht geroosterde mouten en koffie met een toets van zoetzure donkere bessen en een lichtkruidige indruk van de gist.

In de smaak komt die koffie met de geroosterde mouten terug, samen met een frisse en heel lichtzurige toets zonder zuur te smaken. De afdronk is nog vrij verfrissend dus om te besluiten is dit zeker een toegankelijk bier, ook voor de niet stout liefhebbers.

FOODPAIRING

De Stouten tseut is de perfecte begeelider bij geroosterd donker vlees of vlees met een zoete saus, haarwild en stoofvlees.


HUISBROUWERIJ DEN TSEUT

Oosteeklo-dorp 40, 9968 Oosteeklo

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.