stone xocoveza

Voor vele craftbierliefhebbers zal Stone brewing geen onbekende zijn, al zeker deze Stone Xocoveza niet. Ondertussen zijn ze een van de grootste (craftbier)brouwerijen van de USA en hebben ze aan beide kusten een brouwerij staan om aan hun vraag te voldoen.

OVER STONE BREWING EN HET BIER

Stone brewing is ruim 25 jaar geleden, in 1996 opgericht door 2 vrienden Steve Wagner en Greg Koch. Met een klein budget konden ze een magazijn leasen in San Marcos, Zuid-Californië en daar startte hun avontuur, gesteund door vele andere brouwers. Na veel aanpassingen en werk kon in datzelfde jaar in hun eerste bier, de Stone Pale Ale gelanceerd worden, gelijk in een 3500 liter grote installatie.

Hun missie was om in tijden waar industrieel bier domineerde, betere en meer unieke bieren te gaan brouwen. Toen nog niet wetende waar het ooit zou eindigen en dat het ooit zo groot zou worden. Vooral hun IPA’s zijn geliefd en vormen dan ook het grootste deel van het gamma, maar voor andere stijlen draaien ze hun handen niet om.

Het ene bier na het andere kwam op de markt, een winterbier volgde de pale ale op, dan witbier en uiteindelijk voor hun eerste verjaardag, kwam de Stone IPA uit. Dit in een tijd dat IPA nog niet echt gekend was, ze waren zo een van de pioniers wat West Coast IPA betreft. Nadien volgden bij elke verjaardag nog veel IPA’s, steeds ietsje bitterder en extremer. In 2005 volgde een uitbreiding naar een grotere locatie in Escondido waar ze nu nog steeds zitten.

Jaar na jaar groeiden ze en de export steeg. De vraag en productie bleef groeien en om hun bieren ecologischer aan de oostkust te krijgen besloten ze in 2014 ook daar een brouwerij op te starten in Richmond Virginia. Vele brouwsels, uitbreidingen en erkenningen later, met ook bars en restaurants kwamen ze in 2019 met deze Stone Xocoveza op de markt. Een stout met karakter, geïnspireerd op een Mexican hot Chocolate. Een warme chocolade met veel kruiden en pepers.. best pittig dus.

Deze stout werd in de winter gelanceerd om je letterlijk aan op te warmen. Met ingrediënten als Pasilla pepers, koffie, cacao, vanille, kaneel en nootmuskaat kan je je wel inbeelden dat dat geen probleem is. Ondertussen is de Stone Xocoveza al een vaste waarde geworden naar al die IPA’s en Hard Seltzers uit hun gamma.

STONE XOCOVEZA
stone xocoveza
  • BROUWERIJ Stone Brewing
  • HERKOMST Escondido, Californië (USA)
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Imperial stout
  • ALCOHOL 8.5% vol.
  • SERV.TEMP. 10°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Stone Xocoveza heeft een intens diepbruine kleur met een rijkelijke en romige, lichtbeige schuimkraag. De geur is nogal intens met vooral kaneel en speculoos, een klein beetje drop en cacao, aangevuld met vanille en rozijnen. Op de achtergrond ruik je ook al iets pittigs. In de smaak krijg je een volle en zoete aanzet met gelijk een licht pikant mondgevoel en ook bitter. Alles is wel in balans met al bij al een vrij frisse afdronk.

FOODPAIRING

De Stone Xocoveza is nogal een apart bier waardoor je deze best als afsluiter van een fijne avond drinkt. Eventueel bij een pittigere chili con carne zou deze nog wel gaan.


STONE BREWING

1999 Citracado Parkway Escondido, CA92029

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.