Sint-Bernardus Pater 6

sint-bernardus pater 6

De Sint-Bernardus Pater 6 is een van de bieren uit het ruime gamma van de West-Vlaamse brouwerij Sint-Bernardus in het pittoreske Watou. Deze is een stuk minder gekend dan hun topper, de Abt 12, maar het is nochtans ook een heel goed bier, vooral lichter en meer dorstlessend.

  • BROUWERIJ Sint-Bernardus
  • HERKOMST Watou, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Dubbel
  • ALCOHOL 6.7% vol.
  • SERV.TEMP 6° c.
  • GLAS Kelkglas

SMAAKBESCHRIJVING

Sint-Bernardus Pater 6 heeft een diep bruine kleur met nog een lichte rode schijn waar je net niet kunt door kijken.
In de geur is het bier niet zozeer uitbundig, vooral zoete mouten en karamel ruik je, naast een lichte gisttoets.

In de aanzet hebben we een heel romig mondgevoel, iets wat zeker niet alle dubbelbieren hebben en dat maakt van deze dan ook zo een lekker bier. Tegelijk zit er ook nog veel frisheid in door de iets hogere saturatie, met in de afdronk de karamel en mouten dat ook hier terug komen.

EXTRA INFORMATIE

Sint-Bernardus is een brouwerij met een lange geschiedenis, een met een Frans kantje ook.

Begin de 20e eeuw kwamen de trappisten van Mont des Cats (ken je misschien van een ander bier) naar ons land, meer bepaald naar Watou.

Ze waren daar weggetrokken omdat ze in Frankrijk belastingen hadden ingevoegd en waren daarom bij ons ingetrokken in een boerderij en omgedoopt tot de ‘Refugé de Notre Dame de St. Bernard’ en besloten ook om daar kaas te gaan maken om geld te verdienen

Toen begin de jaren ’30 in Frankrijk alles gunstiger was geworden verlieten ze ons land maar lieten alles hier achter. Evarist Deconinck kocht alles op en bouwde de kaasmakerij uit. Enkele jaren daarna kwam daar nog een brouwerij bij en doopte de hele boel om tot guesthouse Brouwershuis.

Na de 2e wereldoorlog kwamen de paters van Westvleteren aankloppen om hun trappist daar te mogen gaan brouwen, onder licentie. Zo kregen ze het recept van een van de meest gewilde bieren in handen. Er werd een nieuwe brouwerij opgetrokken zelfs en de kaasactiviteiten werden stopgezet.

Vanaf 1992 mochten trappisten niet meer buiten een abdij gemaakt worden dus besloten de paters van Sint-Sixtus de productie daar weg te halen. Een zware domper voor de brouwerij dat het wel moeilijk kreeg hierdoor.

Het lukte uiteindelijk toch om een doorstart te maken geleidelijk aan toen Hans Depypere de brouwerij overnam. Hij doopte de brouwerijnaam om tot Sint-Bernardus, deed vele investeringen en de productie nam toe.

In 2018 werd een moderne brouwerij gebouwd met bijhorende bar en restaurant dat een prachtig uitzicht geeft over de hopvelden en omliggende gemeenten.

De Sint-Bernardus Pater 6 wordt nog steeds gemaakt volgens het originele recept uit 1946 en wordt ook wel Paterke genoemd in de volksmond.

FOODPAIRING

De Sint-Bernardus Pater 6 is door zijn fijne en zachte smaak perfect bij gerechten met varkensvlees of konijn of probeer hem zeker ook eens bij een stukje Sint-Barnarduskaas.


Brouwerij Sint-Bernardus

Trappistenweg 27, 8978 Watou

Website : www.sintbernardus.be

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.