Serafijn RIS (Russian imperial stout)

serafijn RIS

De Serafijn RIS is een van de stevigste bieren in het gamma van brouwerij Pirlot uit Zandhoven. De eigenaar Guy Pirlot begon al midden de jaren ’80 thuis met het hobbybrouwen op heel kleine schaal. Een goede tripel maken was de bedoeling en na vele aanpassingen waren menig er van overtuigd dat er meer mee moest gedaan worden dus zo geschiedde. In 1998 was alles officieel in orde om te gaan verkopen.

Zijn eigen omgebouwde installatie van 50 liter bleek ook al snel te klein dus ging hij bij een vriend in Wetteren dikwijls gaan brouwen. Dat werk bleek niet meer te houden dus anno 2001 werd beslist alle bieren te laten brouwen bij de proefbrouwerij in Lochisti. Het bleef echter de doelstelling om zelf zijn eigen bieren te gaan maken, zo kocht hij in 2007 een boerderij op in Zandhoven. Na enkele jaren wachten op papieren, verbouwen en financiering stroomden in September de eerste liters Pirlot bier uit de ketels.

Ondertussen is de brouwerij al deels in handen van brouwerij het Nest uit Turnhout waardoor er met volumes kan gespeeld worden. Guy Pirlot brouwt uiteraard nog steeds zelf en hij maakt ook, als eerste in ons land, een geturfde whisky. Die productie zit vooral in zijn eigen brouwerij terwijl er voor de bieren vaak uitgeweken wordt naar Turnhout.

Pirlot staat voor ambachtelijke bieren in oude stijlen maar met oog voor nieuwe technieken en graag zet hij ook de streek (Kempen) in de kijker en geven ze vaak zelfs acties voor goede doelen.

Kempisch vuur is het belangrijkste bier en bestaat in meerdere versies. Daarnaast hebben ze uiteraard de Serafijn die ook in blond, donker en deze Serafijn RIS bestaat.

SERAFIJN RIS

serafijn RIS
  • KLEUR Bruin
  • TYPE Russian Imperial Stout
  • ALCOHOL 10% vol.
  • SERV.TEMP. 7°c.
  • GLAS TEKU glas

De Serafijn RIS heeft een donkerbruine tot zwarte kleur met een stevige beige schuimkraag.

In de geur hebben we heel veel om eruit te halen, klassiek aan stout is de koffie en bitterzoete chocolade, daarnaast ook hazelnoot en een warme kruidige toets van zoethout en esdoorn. De smaak is heel rijk en iets zoeter maar wel met een stevige bitter. In de afdronk krijg je een licht warmende gloed met hier karamel en een fijne kruidigheid naast de koffie en chocolade.

Een bier om langzaam van te genieten!

Bij het brouwen van de Serafijn RIS is er zoethout en esdoorn toegevoegd wat de rijkelijke en iets zoetere smaak verklaart.

FOODPAIRING

De Serafijn RIS past door zijn rijke en zoetere smaak perfect bij zoet gemarineerd en geroosterd rood vlees, haarwild, stoofpotten en blauwgeaderde kazen.


BROUWERIJ PIRLOT

Heistraat 3, 2240 Zandhoven

www.brouwerijpirlot.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.