roland 66

De Roland 66 is ondertussen het derde bier in rij dat gemaakt werd voor en door vzw Jazz Bilzen Bier bij Kasteelbrouwerij Ter Dolen, ter ere van het muziekfestival. Voor elk jaar dat het festival is doorgegaan wordt er een bier gebrouwen, genoemd naar een memorabele act van dat jaar..

OVER VZW JAZZ BILZEN EN TER DOLEN

De Roland 66 wordt gemaakt voor de vzw Jazz Bilzen Bierbrouwers bij de Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Helchteren. Het prachtige kasteel waarin onder andere de brouwerij ondergebracht is dateert uit de 16e eeuw.

Het Kasteel bestaat eigenlijk al veel langer want de eerste opchrijvingen erover gaan al terug tot begin de 13e eeuw maar helaas was het meermaals het doelwit van vernieling en brandstichting door conflicten. In de middeleeuwen diende het kasteel als zomerresidentie en later vaak als toevluchtsoord, onder andere voor de abten van de abdij van Sint-Truiden. Vandaar dat de brouwerij zijn bieren sinds 2008 met trots het label van abdijbieren mogen dragen.

Na de Franse revolutie werd er een school gehuisvest in het kasteel en tijdens de wereldoorlogen verbleven er Duitse soldaten in het kasteel. Vanaf eind de Jaren 70 werd het kasteel onbewoond en raakte het spijtig genoeg in verval, tot het in 1993 opgekocht werd door een zekere Mieke Desplenter en ze startte met het kasteel in zijn glorie te herstellen en nog geen jaar later openden de deuren van Kasteelbrouwerij Ter Dolen.

Er wordt ondertussen al een groot gamma aan bieren gebrouwen in allerlei stijlen met klassiekers als de Ter Dolen blond, bruin, wit, tripel, kriek, winter, enz., alsook de Armand als eerbetoon aan de vader van oprichtster Mieke, nl. Armand Desplenter. Ook brouwen ze nu en dan bieren in opdracht voor anderen.

Een van die bieren is deze ‘Roland 66’, zoals eerder gezegd dus gelinkt aan het muziekfestival Jazz Bilzen in de buurt. Dit derde bier in de reeks van 17 bieren die de vzw Jazz Bilzen Bierbrouwers willen laten maken dient als ode aan de veelzijdige muzikant Roland van Campenhout. Het was op Jazz Bilzen dat hij doorbrak voor het grote publiek

Voor elk jaar dat het festival heeft plaats gevonden willen ze een bier gaan laten maken, telkens met de naam van een hoofdact of een toen legendarische act.

roland 66
  • BROUWERIJ Kasteelbrouwerij Ter Dolen
  • HERKOMST Houthalen-Helchteren, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Dubbel
  • ALCOHOL 7.5% vol.
  • SERV.TEMP. 6° c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Roland 66 heeft een niet al te intense bruine kleur en een lichtbeige schuimkraag. Qua geur is het bier niet zozeer uitbundig, vooral de zachte mouten vallen op met een vleugje kandij en karamel naat een friskruidige gisttoets. De smaak is heel rond met een zoetere karamelindruk naast een heel lichte hopbitter dat het bier toch nog frisser doet smaken. Vooral de moutigheid blijft in de zachte afdronk hangen.

FOODPAIRING

De Roland 66 kan je perfect serveren bij een heerlijk vleesbrood met krieken, konijn met pruimen, varkenshaasje of zoetere jonge kazen.


KASTEEELBROUWERIJ TER DOLEN

Eikendreef 21, 3530 Houthalen-Helchteren

Website : www.terdolen.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.