rattle and rum

Ik ben nu niet de grootste promoter van grote commerciële brouwerijen als Brewdog maar deze Rattle and rum wou ik nu wel proberen en was ook goed bevonden.. dus bij deze de tip voor jullie! Een stout met eikenhouten chips en rum die duidelijk maar tegelijk zacht doorkomen.

Brewdog moet zowat een van de grootste craftbier brouwerijen zijn die er bestaan. Het gekke verhaal van Martin Dickie en James Watt, beiden toen 24 begon in 2007, zoals velen hadden ze genoeg van dat saaie industriële bier dat werd verkocht en ze raapten hun moed en geld samen om een brouwerij op te richten in Aberdeenshire, met wat hulp van de bank natuurlijk.

Na vele kleine brouwsels te gaan maken, zelf af te vullen en op de markt te gaan verkopen waren ze anderhalf jaar later al uitgegroeid tot Schotlands’ grootste onafhankelijke brouwerij en hadden ze al voor beroering gezorgd door een bier van maar liefst 18% vol. te gaan brouwen, het zwaarste Britse bier ooit toen. Het was zo erg dat ze in het parlement zelfs wilden gaan stemmen om het te verbieden.

Dat bezorgde hen uiteraard veel promotie en gingen al gaan exporteren naar Japan, Amerika en Zweden. Een paar jaar later kreeg James al de titel van beste jonge ondernemer en het jaar erna openden de eerste taprooms buiten die van hun brouwerij. Zo vierden ze de opening van hun Londense bar door met een tank door de straten van Londen te gaan rijden.. Maar dat zijn nog niet de gekste stunts van de mannen.

Zo verkleedde James zich al eens als the Queen op een eindejaarsvlog, brouwden ze bier onder zee, rijpten ze bier op een vissersboot en maakten ze in hun beginperiode een sterk en heel gelimiteerd bier waarvan ze de flesjes in doordgereden en opgezette hermelijnen verpakten, best luguber dus.

De heren hebben ook een investeringsprogramma die ze regelmatig laten lopen die ze Equity for Punks doopten. Mensen kunnen aandelen kopen en investeren zo, crowdfundinggewijs, in de brouwerij. In 2018 leverde dat een astronomisch bedrag op van 126 miljoen, niet mis toch. De brouwerij was trouwens al lang verhuisd naar Ellon in Schotland omdat de oorspronkelijke veel te klein was.

Ook in Berlijn hebben ze ondertussen een brouwerij en taproom opgericht, net als in Columbus (USA) en Brisbane (Australië), van ondernemerschap gesproken. Een paar jaar geleden openden ze ook een hotel Ondertussen staan meer dan 100 bieren op de teller, vaak eenmalige of tijdelijke brouwsels. Maar ze hebben ook hun headliners, vaste bieren in het gamma, waar de Punk IPA deel van uitmaakt.

De rattle and rum is dan weer een van de specials die maar tijdelijk verkrijgbaar zijn.

RATTLE AND RUM : DEGUSTATIEFICHE
rattle and rum
  • NAAM BIER Rattle and rum
  • BROUWERIJ Brewdog
  • HERKOMST Abderdeenshire, Schotland
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Stout, oaked
  • ALCOHOL 7.4% vol.
  • SERV.TEMP. 10°c.

UITZICHT

De Rattle and rum heeft een intens bruine kleur met een lichtbeige rijkelijke schuimkraag.

GEUR

In de neus krijg je gezouten fudge, cacao en vanille van de rum die eerst overheersend lijkt maar geleidelijk aan zachter wordt.

SMAAK

De smaak is nog verrassend fijn en vrij licht met een goede verhouding tussen droog, bitter en zoet. De toffee blijft goed hangen in de afdronk.

FOODPAIRING

Serveer de Rattle and rum als digestief of een moelleux au chocolat.

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.