De ‘practice what you preach’ is het resultaat van een unieke samenwerking tussen oud en nieuw, tussen traditie en vernieuwen.. tussen trappistenbrouwerij Koningshoeven van La Trappe en het Schotse Brewdog!
OVER LA TRAPPE, BREWDOG & HET BIER
Over la Trappe
La Trappe is de gemene naam die de trappistenbieren dragen die gemaakt worden bij de Onze-Lieve-Vrouwabdij de Koningshoeven in het Nederlands Berkel-Enschot.
Eind de 19e eeuw vluchtten enkele monniken vanuit hun abdij in het Franse Soligny-la-Trappe (Vandaar dus de naam La Trappe) richting Berkesl-Enschot waar een een stuk grond met schuur toegewezen kregen van de Nederlandse koning Willem II op een van zijn buitenverblijven, wat de naam Koningshoeven verklaart. In 1881 was dat, daar deden ze ook een van de eerste diensten.
Om inkomsten te genereren startten ze in 1884 met een brouwerij. In 1991 werd al een nieuwe brouwerij ingericht om de bouw van de abdij die in 1894 werd gestart te bekostigen. Er werden regelmatig al eens samenwerkingen aangegaan doorheen de jaren om de grote vraag aan te kunnnen, bijvoorbeeld met Stella-Artois en Bavaria.
In 1980 werd, na de stopzetting van de samenwerking met Stella, de merknaam La Trappe in gebruik genomen. Daarbij hoorde de lancering van de La Trappe dubbel en niet veel later de Tripel. Later kwamen er meerdere bieren bij in het gamma zoals een bock, quadrupel, Isid’Or en de puur, alsook bieren die op eiken vaten worden gerijpt. De La Trappe blond was al veel eerder op de markt gekomen, in 1928 al maar dan in een veel lichtere 4% vol. versie. Tot op de dag van vandaag blijven ze inzetten op kwaliteit en ook vernieuwing, bewijst dus zeker dit bier.
Over Brewdog
Brewdog moet zowat een van de grootste craftbierbrouwerijen zijn die er bestaan. Het gekke verhaal van Martin Dickie en James Watt, beiden toen 24 begon in 2007, zoals velen hadden ze genoeg van dat saaie industriële bier dat werd verkocht en ze raapten hun moed en geld samen om een brouwerij op te richten in Aberdeenshire, met wat hulp van de bank natuurlijk.
Na vele kleine brouwsels te gaan maken, zelf af te vullen en op de markt te gaan verkopen waren ze anderhalf jaar later al uitgegroeid tot Schotlands’ grootste onafhankelijke brouwerij en hadden ze al voor beroering gezorgd door een bier van maar liefst 18% vol. te gaan brouwen, het zwaarste Britse bier ooit toen. Het was zo erg dat ze in het parlement zelfs wilden gaan stemmen om het te verbieden.
Dat bezorgde hen uiteraard veel promotie en gingen al gaan exporteren naar Japan, Amerika en Zweden. Een paar jaar later kreeg James al de titel van beste jonge ondernemer en het jaar erna openden de eerste taprooms buiten die van hun brouwerij. Zo vierden ze de opening van hun Londense bar door met een tank door de straten van Londen te gaan rijden.. Maar dat zijn nog niet de gekste stunts van de mannen.
Zo verkleedde James zich al eens als the Queen op een eindejaarsvlog, brouwden ze bier onder zee, rijpten ze bier op een vissersboot en maakten ze in hun beginperiode een sterk en heel gelimiteerd bier waarvan ze de flesjes in doordgereden en opgezette hermelijnen verpakten, best luguber dus.
De heren hebben ook een investeringsprogramma die ze regelmatig laten lopen die ze Equity for Punks doopten. Mensen kunnen aandelen kopen en investeren zo, crowdfundinggewijs, in de brouwerij. In 2018 leverde dat een astronomisch bedrag op van 126 miljoen, niet mis toch. De brouwerij was trouwens al lang verhuisd naar Ellon in Schotland omdat de oorspronkelijke veel te klein was.
Ook in Berlijn hebben ze ondertussen een brouwerij en taproom opgericht, net als in Columbus (USA) en Brisbane (Australië), van ondernemerschap gesproken. Een paar jaar geleden openden ze ook een hotel. Ondertussen staan meer dan 100 bieren op de teller, vaak eenmalige of tijdelijke brouwsels of al eens een samenwerking zoals hier met la Trappe voor de Practice what you preach. Maar ze hebben ook hun headliners, vaste bieren in het gamma zoals de Punk IPA.
Over de Practice what you preach
De Practice what you preach is dus het geesteskind van deze brouwerijen, van 2 verschillende wereld en van een samenwerking die nooit eerder gezien is.. trappisten die de krachten bundelen met een craftbierbrouwerij. Maar uiteraard is het niet zomaar een samenwerking maar een voor het goede doel.. voor elk glas van de practice what you preach garanderen ze 1000 glazen proper drinkwater in ontwikkelingslanden via de organisatie ‘Made Blue’.
De Practice what you preach is een quadrupel maar dan gebrouwen met Schotse heidehoning en met Amerikaanse hopsoorten wat resulteert in een smaakvol en gebalanceerd topbier. Het brouwen en bottelen gebeurd bij La Trappe en wordt dan deels geïmporteerd naar de UK door Brewdog. Het bier is te verkrijgen bij Colruyt en enkel in 75 cl flessen.
PRACTICE WHAT YOU PREACH
- BROUWERIJ Brewdog/Koningshoeven
- HERKOMST Berkel-Enschot, Nederland
- KLEUR Bruin
- STIJL Quadrupel
- ALCOHOL 10% vol.
- SERV.TEMP. 12° c.
- GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING
De Practice what you preach heeft een diepe koperbruine kleur en een lichtbeige schuimkraag. In de neus een geur van rozijnen, karamel en honing, dadel en mouten. De smaak is perfect gebalanceerd tussen zoet en bitter met een lange lichtzoete afdronk waar die honing in terugkomt.
FOODPAIRING
De Practice what you preach past door zijn rijke smaak perfect bij gegrild rood vlees, stoofpotten, hazenrug, blauwgeaderde kaas en nagerechten met chocolade.
BROUWERIJ DE KONINGSHOEVEN
Eindhovenseweg 3, 5056 RP, Berkel-Enschot (Nederland)
Delen op facebook!
Ontdek hier alle andere biertips.