please die

Laten we allereerst zeggen dat deze titel ‘Please die!’ niet op jullie slaat maar ik heb dan ook de naam van dit bier uit het gamma van White Pony brewery niet gekozen. Het is eerlijk gezegd wel een beetje sterven als je niet goed tegen pikant kan.

OVER WHITE PONY EN HUN BIEREN

White Pony is het harde werk van ene Roberto Orano, een Italiaan met Belgische roots. Dat zorgt al snel voor een goede link met ons land. Hij komt hier heel vaak op (familie)bezoek, maar voornamelijk ook naar brouwerij het Nest waar zijn bieren worden gebrouwen.

Roberto ontwikkelde een grote liefde voor Belgische zware bieren destijds en dat deel van zware bieren weerspiegelt zich an ook in het gamma speciale bieren dat hij maakt, want er zijn veel bieren in zijn gamma dat boven de 10 % vol bevatten. Ook IPA is een geliefde en vaak gebrouwen stijl van de brouwerij.

In 2012 starte Roberto, die toen al enkele jaren brouwde als hobby, met zijn eigen kleine brouwerij, betaald van het laatste geld dat hij had. Met succes want de eerste brouwsels waren direct uitverkocht en met dat geld kon hij geleidelijk aan uitbreiden. De bieren op grotere schaal liet hij initieel bij brouwerij ’t Gaverhopke brouwen, maar na toch enkele problemen schakelde hij over naar brouwerij ’t Nest in Turnhout, dat we kennen van onder andere deze Kleveretien. Maar afhankelijk van waar capaciteit is wijkt hij ook al eens uit naar brouwerij Eutropius in Menen zoals hij deed voor deze Please die.

In zijn thuisstad maakt hij ook nog steeds bier, dat hij trouwens in zijn eigen brewpub schenkt. De bieren van Roberto zijn ondertussen al vaak geprezen en gelauwerd en hij won al een hele waaier aan prijzen. Dat heeft hij te danken aan respect voor de brouwtraditie maar die hij tot het uiterste drijft en het gebruik van enkel en alleen de beste natuurlijke ingrediënten.

Een deel van de opbrengst van de bieren gaat naar mensen ginds die het niet te breed hebben, een heel mooi initiatief.

Deze Please die! is zoals vele andere van zijn assortiment een nogal stevig en apart bier. En apart is het zeker, een quadrupel met een gerookte toets die ofwel afkomstig is van een klein beetje rookmout, ofwel van de gebruikte Chipotle Morita pepers. Dat zijn rode jalapeñopepers die gedroogd en gerookt worden.
Daar bovenop kreeg deze Please Die ook nog eens een vatrijping op whiskyvaten, een toevoeging van druivensap én werd hij gedry-hopped met columbushop.

Een hele boterham die resulteert in een complex maar vooral pittig bier voor de liefhebbers van pikant!

PLEASE DIE!

please die
  • BROUWERIJ White Pony Microbrewery
  • HERKOMST Menen, België
  • KLEUR Bruin
  • TYPE Quadrupel, Barrel Aged
  • ALCOHOL 10.2% vol.
  • SERV.TEMP. 7°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Please Die is een donkerbruin bier met een matige schuimkraag. In de geur ruik je al dat het een héél apart bier is, een combinatie van zoete koffie en een hint van chocolade, aangevuld met zoete bessen en dan dat lichtgerookte en pittige van de pepers op de achtergrond. In de aanzet is het bier licht zoet maar gelijk ook pittig met de pepers die doorheen de smaak zachtjes blijven branden. De afdronk is licht zoet met de zoete bessen en koffie die daarin terug komen.

BIERPAIRING

Deze Please Die is door zijn complexiteit wel nog verrassend culinair inzetbaar. Serveer deze met pittig gelakte ribben op de barbecue of een pittige rode Indische curry.


WHITE PONY MICROBREWERY

Via A. Beolco 5, 35028 Piove di Sacco (PD) – Italië

Website

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.