nostradamus

Je bent niet op een geschiedenissite terecht gekomen mocht je dat denken bij het lezen van Nostradamus. Het gaat wel degelijk over bier, een heerlijk sterk bruin bier zelfs van de hand van Brasserie Caracole.

OVER BRASSERIE CARACOLE EN HUN BIEREN

Brasserie caracole is toch wel een van de meest geschiedenisrijke brouwerijen uit het Waalse gewest.
Het gebouw zelf deed al dienst als brouwerij in het jaar 1766, héél lang dus. Het was de familie Moussoux die in Falmignoul de gelijknamige brouwerij runde over verschillende generaties heen tot in 1939.

In dat jaar was er een grote storm die vooral de schoorsteen maar ook een ander deel van het gebouw verwoestte waardoor ze besloten de brouwerij dan ook maar te verkopen. 2 jaar later was ze weer up en running en dit onder de nieuwe eigenaar, mr. Lamotte tot in 1971. Een 20-tal jaar heeft de brouwerij leeg gestaan tot 2 brouwersvrienden, François Tonglet en Jean-Pierre Debras op zoek waren naar een oude filterkuip voor in hun brouwerij verderop. Toen bleek deze te groot te zijn en het gebouw eigenlijk te koop was hebben ze dan maar de hele brouwerij gekocht.

François runt tot op vandaag nog steeds de brouwerij in de oude en orginele installatie, als enige in Europa nog op een open houtvuur. Hij doopte de brouwerij trouwens tot brasserie caracole, wat eigenlijk de bijnaam is van de inwoners van het nabijgelegen Namen, nl. slakken of trage slakken wat in het Spaans zoveel als ‘Caracol’ is.

Een 8-tal bieren heeft François in zijn gamma, waaronder deze Nostradamus, maar ook de caracole ambrée, Troublette witbier en de Saxo blond. Deze bestaan dan ook telkens in een bio versie. De Nostradamus is hun sterk donker bier met liefst 5 moutsoorten gemaakt en 9.1% vol.

Nostradamus

nostradamus
  • BROUWERIJ Brasserie Caracole
  • HERKOMST Falmignoul, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Sterk bruin bier
  • ALCOHOL 9.1% vol.
  • SERV.TEMP. 11° c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Nostradamus heeft een diepbruine kleur met een lichtjes beige schuimkraag en vrij veel belletjes. In de geur krijg je een sterk moutige indruk met veel kandij en karamel maar ook rozijnen en in de verte wat peer en chocolade maar ook een hint van anijs en zoethout. In de smaak speelt zoet en bitter goed samen waardoor je een evenwichtig, rond en smaakvol bier krijgt met hier net iets meer chocolade.

FOODPAIRING

De Nostradamus past perfect bij vele stevige typische wintergerechten, stoofpotjes en harde kazen.


BRASSERIE CARACOLE

Côte Marie-Thérèse 86
5500 Falmignoul (Dinant)

Website

Delen op facebook

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.