monte cristo

Brouwerij Bosteels kennen we allemaal van de klassiekers zoals Kwak, Tripel Karmeliet en Deus. Maar met de Monte Cristo hebben ze eindelijk nog eens een nieuw bier op de markt gezet. Ze hebben lang gewacht maar aan dit bier werd dan ook 5 jaar gesleuteld, en dat proef je! Het is een smaakvol en uniek bier geworden zoals geen ander.

  • BROUWERIJ Bosteels
  • HERKOMST Buggenhout, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Sterk donker Bier
  • ALCOHOL 11% vol.
  • SERV.TEMP. 9°c.
  • GLAS Klein degustatieglas (sherry of portoglas mag zelfs!)
BIEROMSCHRIJVING

De Monte Cristo is een rijk donkerbruin/koperkleurig bier dat nog net doorschijnend is met een eerder zwakke schuimkraag. De geur is heel rijkelijk en expressief. Toetsen van dadels, zoet fruit, karamel, hazelnoot en warme, zoete specerijen door de rijping op eik. De smaak is direct vrij zoet met gelukkig nog een lichte zurige/zilte toets door de vermenging met sherry. Wat hopbitter betreft vinden we er hier niet veel in terug.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij Bosteels is er een met een heel lange geschiedenis die al terug gaat tot eind 18e eeuw. Zo lang bestaat België zelfs nog niet. Het was Jean-Baptist Bosteels die de brouwerij oprichtte in 1791, maar lang heeft hij er niet van kunnen genieten, 3 jaar jaar overleed hij plots.

Gelukkig stond er na hem al een andere generatie Bosteels klaar die alles kon overnemen. Joseph en Evarist Bosteels namen het roer over en zetten ze de traditie verder. Het belang van de brouwerij voor en in Buggenhout was alleszins duidelijk want Joseph werd in zijn tijd als brouwer verkozen tot burgemeester, net als 2 latere generaties trouwens.

Momenteel staat met Antoine Bosteels de zevende generatie aan het roer. Zelf is de familie geen eigenaar meer van de brouwerij, in 2016 werd deze overgenomen door AB Inbev nadat het een paar jaar daarvoor ook al deels in handen was van een investeerdersbureau. Reden daarvoor is ook om aan de steeds groeiende vraag te kunnen voldoen.

In 1980 bracht de brouwerij de Pauwel Kwak op de markt, gekend om zijn legendarisch glas. Het idee voor het glas kwam uit de tijd van Napoléon, Pauwel Kwak ontwierp een glas voor de koetsiers. Door de bolle onderkant bleef het glas altijd goed recht staan. Een marketingstunt dat heel goed uitdraaide.

In 1996 volgde de Tripel Karmeliet, het grootste succes van de brouwerij. Een goudkleurige tripel met zijn rijkelijk en typerend kruidig aroma en bananentoets. Meermaals moest er bij andere brouwerijen bijgebrouwd worden om te kunnen bijbenen.

Begin de jaren 2000, in 2002 kwam er dan de Deus, het champagnebier van 11.5%vol. dat in Frankrijk wordt gerumueerd en gedégorgeerd, of in het Nederlands uitgelegd, gedraaid en geschud tot de gist zich in de hals bevind en vervolgens van de gistprop ontdaan wordt.

Het duurde daarna 17 jaar tot ze in 2019 met deze Monte Cristo op de markt kwamen. Een bier waaraan 5 jaar werd gesleuteld want het moest perfect zijn. De Monte Cristo is een sterk donker bier geworden dat vermengd werd met sherrywijn en hieraan ook deels zijn rijkelijk aroma dankt. Vervolgens kreeg het bier nog eens 11 weken vatrijping.

De naam Monte Cristo hebben ze ontleent aan het verhaal van Daumas ‘de Graaf van Monte Cristo’ en het mysterie dat er rond het verhaal van de schat hangt. Bij de brouwerij konden ze zich in dat verhaal terugvinden tijdens hun zoektocht naar het perfecte bier.

FOODPAIRING

De Monte Cristo is door zijn zoeter karakter eerder bij rijkelijke gerechten als een wildstoofpot of gerijpte kazen de ideale partner.


BROUWERIJ BOSTEELS

Kerkstraat 96, 9255 Buggenhout

Website : www.bestbelgianspecialbeers.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.