lefort

Brouwerij Vanderghinste uit Bellegem, West-Vlaanderen is gekend om meerdere bieren, maar vooral om zijn Omer. Maar ook hun LeFort bieren weten hun weg te vinden naar menig bierliefhebbers over de wereld. Deze bruine LeFort is minder gekend dan de tripel versie maar daarom niet minder goed. Het is zelfs door dit bier dat ik meer donkere bieren ben gaan beginnen appreciëren dus dat zegt genoeg.

  • BROUWERIJ Omer vander Ghinste
  • HERKOMST Bellegem, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Sterk bruin bier
  • ALCOHOL 9% vol.
  • SERV.TEMP. 8° c.
  • GLAS LeFortglas of kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De bruine LeFort heeft een diepere bruine kleur met een lichtrode schijn in een een stevig gekleurd schuim. De geur is vooral heel moutig, wat zoetere mout en licht gebrand met geuren van chocolade, cacao en op de achtergrond koffie en karamel. Ook donker zoet fruit vinden we er in terug. De smaak is eerder rond, zacht en moutig met een frisse bitter en de afdronk is vooral terug moutig met een goede combinatie tussen zoet en bitter.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De brouwerij bestaat reeds sinds 1892, opgericht door Remi Vander Ghinste. Die kocht destijds een woonhuis en bijhorende brouwerijgebouwen in het West-Vlaamse Bellegem. In datzelfde jaar werden al de eerste vaten ‘Ouden Tripel’ gemaakt. Deze heet nu trouwens VanderGhinste roodbruin.

230 jaar later staat de familie nog steeds aan het roer, en -zoals de traditie het voorschrijft- nog steeds gerund door Omer, wel de vijfde generatie ondertussen.

Hieruit kunnen we stellen dat ze al vele jaren ervaring hebben in het maken van bieren, en al zeker op foeder gerijpte roodbruine bieren. Een vakmanschap dat ze nu nog steeds verder zetten.

Het is een van de weinige brouwerijen dat bieren maakt van alle gistingsmethodes onder 1 dak. Van hun pils Bockor (lage gisting), over LeFort (hoge gisting) en Vander Ghinste rood bruin (gemengde gisting) tot de Cuvée des Jacobins (spontane gisting).

De Lefort bieren waren eigenlijk bieren die oorspronkelijk in brouwerij Lefort in Kortrijk werden gemaakt. Een brouwerij dat in 1834 werd opgericht. Omer Vanderghinste maakte kennis met wie later zijn vrouw zou worden, Marguerite Vandamme, eind de 19e eeuw. Zij was de kleindochter van Felix Verscheure, toenmalig eigenaar en oprichter van Lefort. Toen die in 1911 overleed erfde Marguerite de brouwerij en brachten ze de gehele productie over.

En het is deze donkere LeFort dat we hier proeven, een sterk donker bier met zoete en geroosterde smaken, karamel en vooral chocolade. Voor de niet liefhebbers van donkere bieren is dit de ideale instapper, althans dat was het destijds toch voor mij.

FOODPAIRING

De LeFort is een veelzijdig bier, je kan het drinken bij stoofvlees en er gerust in verwerken. Het beste smaakt deze bij allerlei nagerechten met chocolade, van mousse over chocoladetaart tot brownie en moelleux. Ook speculoos is een goede combinatie erbij.


Brouwerij Omer Vander Ghinste

Brouwtorenstraat 5

8510 Bellegem

Website voor meer informatie : www.omervanderghinste.be

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.