Brouwerij Omer Vander Ghinste heeft terug een gelimiteerd bier op de markt gebracht. Deze LeFort Sout Oaked is een assemblage van hun LeFort en een 18 jaar op foeders gerijpte lambiek. Dit zorgt voor een verfrissend en tegelijk complex en smaakvol bier van toch 9% vol.

  • BROUWERIJ Omer ander Ghinste
  • HERKOMST Bellegem, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Foederbier van gemengde gisting
  • ALCOHOL 9% vol.
  • SERV.TEMP. 8° c.
  • GLAS LeFortglas of kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De LeFort Sour Oaked heeft een diepe, donkere robijnrode kleur. In de geur ruik je dat zoete fruit, meer bepaald zoete pruimen en ook een hint van gebrande mouten met een vleugje vanille door die houtrijping. Het zoete wordt ook in de neus al geflankeerd door een toets van zure kersen en appel, wat hier al doet verraden dat er een fijne zure kant aan het bier zit.

In de smaak ervaar je als eerste het zoetere fruit en die mouten. Maar al snel komt die fijne en friszure smaak opzetten die wel heel mooi verweven is. De LeFort Sour Oaked is een bier met complexiteit en finesse.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De brouwerij bestaat reeds sinds 1892, opgericht door Remi Vander Ghinste. Die kocht destijds een woonhuis en bijhorende brouwerijgebouwen in het West-Vlaamse Bellegem. In datzelfde jaar werden al de eerste vaten ‘Ouden Tripel’ gemaakt. Deze heet nu trouwens VanderGhinste roodbruin.

230 jaar later staat de familie nog steeds aan het roer, en -zoals de traditie het voorschrijft- nog steeds gerund door Omer, wel de vijfde generatie ondertussen.

Hieruit kunnen we stellen dat ze al vele jaren ervaring hebben in het maken van bieren, en al zeker op foeder gerijpte roodbruine bieren. Een vakmanschap dat ze nu nog steeds verder zetten en dat ze gebruikt hebben voor deze lefort sour oaked

Het is een van de weinige brouwerijen dat bieren maakt van alle onder 1 dak. Van hun pils Bockor (lage gisting), over LeFort (hoge gisting) en Vander Ghinste rood bruin (gemengde gisting) tot de Cuvée des Jacobins (spontane gisting).

De Lefort bieren waren eigenlijk bieren die oorspronkelijk in brouwerij Lefort in Kortrijk werden gemaakt. Omer maakte kennis met zijn vrouw, Marguerite Vandamme, einde de 19e eeuw. Zij was de kleindochter van Felix Verscheure, toenmalig eigenaar van Lefort. Toen die in 1911 overleed erfde Marguerite de brouwerij en brachten ze de gehele productie over.

En het is die donkere LeFort dat ze hebben geassembleerd met hun op foeder gerijpt lambiekbier om tot de LeFort Sour Oaked te komen. Die kennis en ervaring van versnijden van bieren hadden ze al goed onder de knie, en dat merk je in het bier.

Recent hebben ze de Brut Nature op de markt gebracht, een brut bier dat hergist is op fles met wilde gisten.

FOODPAIRING

De LeFort Sour Oaked is door zijn complexe en rijke smaak veelzijdig inzetbaar. Drink hem bij bereidingen met zeevruchten, bij voorkeur gelakt of meer aziatisch bereid. Ook bij tamme eend met een zoete saus, blauwgeaderde kazen of nagerechten met chocolade komt deze tot zijn recht.


Brouwerij Omer Vander Ghinste

Brouwtorenstraat 5

8510 Bellegem

Website voor meer informatie : www.omervanderghinste.be

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.