kollusion

Deze Kollusion is een een robuuste Russian Imperial Stout, gebrouwen in samenwerking tussen Brouwerij Maenhout en Boom Island (Minnesotta, USA). Gebrande koffiebonen spannen samen met rijke Belgische chocolade om een onweerlegbaar bewijs van Collusion te creëren.

Brouwerij Maenhout uit Pittem is een vrij recente brouwerij. Eind 2009 zijn Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere gestart met de brouwerij op een andere locatie dan waar ze nu is.

In de voormalige gebouwen van bouillonfabriek Gerdox, gelegen tussen Tielt en Meulebeke. Alles ging er toen echt artisanaal aan toe, in kleinere volumes van 5 hl werd alles gebrouwen en daarna werd het bier manueel gebotteld en verpakt. Een tijdrovend werk dus. Door de grotere vraag hebben ze in 2014 geïnvesteerd in een grotere en moderne, automatische installatie. Omdat de huidige locatie te klein was voor die uitbreiding zijn ze uitgeweken naar het nabijgelegen Pittem.

Met deze investering kunnen ze nu jaarlijks een 1200 hl gaan maken en er is ook ruimte voor kleine en seizoensgebonden bieren te gaan maken, te ontdekken in de proefzaal die ze aan de brouwerij hebben ingericht.

De brouwerij had tot voor kort een 4-tal vaste bieren in het gamma, waaronder de Ferre Quadrupel en de Ferre IPA die ik eerder al voorstelde. Maar sinds kort hebben ze hun gamma herstijld en maken ze een hele reeks onder de naam Ferre. Die bieren zijn gemaakt ter ere van Ferdinand Verbiest, een van de gekendste inwoners van Pittem. Als missionaris vertrok hij midden 17e eeuw naar China en vervulde een grote rol aan het keizerlijke hof ginds.

Om terug over te gaan naar de Kollusion, zoals gezegd een samenwerking met het Amerikaanse Boom island, is een Russian Imperial stout gebrouwen met tarwemout, pilsmout en munichmout. Als hop werd gekozen voor East Kent Goldings en Cascade.

KOLLUSION : DEGUSTATIEFICHE
kollusion
  • BROUWERIJ Brouwerij Maenhout
  • HERKOMST Pittem, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Imperial stout
  • ALCOHOL 11% vol.
  • SERV.TEMP. 15°c.

UITZICHT

Donkerbruin tot bijna zwart, een rijkelijke donkerbeige schuimkraag.

GEUR

Een geur gedomineerd door koffie en chocolade maar ook een hint van karamel, cacao en geroosterde mout. De alcohol merk je hier lichtjes.

SMAAK

Een stevige en mondswarmende smaak die geleidelijk aan overvloeit naar een rijk en zachter bier met voornamelijk chocolade in de afdronk.

FOODPAIRING

Drink deze Kollusion bij Crème Malakoff, brownies en ander chocoladegebak.

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.