kleveretien

Brouwerij het Nest uit Turnhout heeft voor de gelegenheid van Saint-Patrick’s day zijn Kleveretien in een Iers jasje gestoken. Aan het bier is echter niets veranderd. De Kleveretien kan je categoreren als een winterbier, een stevig wel met zijn 10% vol.

  • BROUWERIJ Brouwerij het Nest
  • HERKOMST Turnhout, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Winterbier
  • ALCOHOL 10% vol.
  • SERV.TEMP. 8°c.
  • GLAS Hoog tulpglas
BIEROMSCHRIJVING

De Kleveretien heeft een diepe bruinrode tot bijna zwarte kleur met lichtbruin schuim. In de geur merk je een rijke geur van rozijnen, karamel en donker rood fruit. Daarnaast zit er ook kruidnagel, drop en zoethout in. De smaak is vrij zoet en rijk, licht bitter en met een lichtwarme gloed in de afdronk.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij het Nest uit Turnhout heeft nog geen lange geschiedenis, maar op die korte tijd is er wel al veel gebeurd. Eind 2000 beslisten enkele vrienden om een bierproefclub op te richten. Die kreeg de ludieke naam ‘Orde van de zatte mus’ met als logo 2 mussen met een biertje in hun nest. Zo weet je al direct van waar de naam van de brouwerij afkomstig is.

Er werden steeds meer en meer bieren geproefd, maar uiteraard zaten er daar niet altijd uitblinkers tussen. Dus dachten ze, dat kunnen we zelf toch misschien wel beter. Dat is bij vele beginnende brouwerijen wel de insteek geweest om te starten. Hoewel het niet bij elke brouwerij dan beter is geworden door dat zelf doen zijn ze er hier zeker wel in geslaagd.

Toen ze in 2006 beslisten om zelf een brouwcursus te gaan volgen bij een biergilde waren ze direct enthousiast en schaften ze hun eigen hobbyinstallatie aan om 50 liter brouwsels te gaan maken. Na veel proberen en vallen en opstaan werden er regelmatig bieren gebrouwen tot ze aan enkele bieren kwamen dat hen perfect leek.

Ze zonden hun bieren in voor het open Nederlands kampioenschap voor hobbybrouwen en eindigden daar op een mooie derde plaats. Een teken voor hen om er mee verder te gaan en een van de bieren op grotere schaal te gaan brouwen.. Zo belandden ze bij brouwerij Boelens uit Belsele. Onder de naam Festivaltripel brachten ze het bier op de markt en met succes.

Niet veel later werd het bier omgedoopt tot Schuppenboer, want hun thuisstad Turnhout staat gekend voor zijn speelkaarten (Cartamundi (een joint venture met drukkerij Brepols uit Turnhout)). Dat sloeg marketinggewijs heel goed aan en zo bestaat het logo nu uit speelkaarten en worden de bieren er naar vernoemd.

Het succes was zo groot dat meermaals naar andere brouwerijen moest uitgeweken worden op een paar jaar tijd. In 2014 kwam er nog de Hertenheer bij, met niet veel later deze Schuppenaas, de Kleverentien en de Koekendam. Van hun bestaande bieren werden ook speciale, vaak houtgerijpte edities gemaakt met whiskyvaten bvb., net zoals ze ook met deze Kleveretien hebben gedaan.

Om aan de stijgende vraag en de internationale interesse te voldoen beslisten ze in 2015 ook om een eigen grote brouwerij te gaan oprichten in de industriezone van Turnhout. Hier kunnen ze nu in hun eigen moderne 30 hl brouwinstallatie verder timmeren aan het succes en geregeld speciale bieren ontwikkelen zoals hun Dead Man’s Hand en de Twoo Faced Jack.

De Kkeveretien is een kruising tussen een quadrupel en een winterbier. Zoet, rijk en krachtig met een warme gloed en een zacht toets van specerijen en drop.

FOODPAIRING

De Kleveretien past perfect bij stevige blauwgeaderde kazen, nagerechten met chocolade en stoofpotten.

Probeer de Kleverentien zeker eens met mijn recept voor Irish Stew!

irish stew
0 Add to Favorites


BROUWERIJ HET NEST

Beyntel 17, 2360 Oud-Turnhout

Website : www.brouwerijhetnest.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.