imperial brown stout 1856

Naast deze Imperial brown stout 1856 zijn nog maar weinig Engelse bieren de revue gepasseerd tussen de bijna 200 biertips dus het werd tijd om deze klepper van the Kernel uit Londen eens voor te stellen.

OVER THE KERNEL EN HET BIER

The Kernel is voor de grote bierliefhebbers en kenners vermoedelijk geen onbekende, ze staan heel hoog aangeschreven en zijn ook een van de eerste Londense en bij uitbreiding Engelse craftbierbrouwerijen die vele tientallen geïnspireerd hebben.

De brouwerij werd in 2009 opgericht door Evin O’Riordain in Bermondsey, het zuidoosten van Londen en was een van de eerste in de streek. Na enkele jaren op zijn kleinere installatie te brouwen werd deze véél te klein en werd er besloten uit te wijken naar de Spa Terminus Arches op Dockley road in 2012. Een oud treinstation dat nog onderdak geeft aan een paar andere bedrijven. Daarbij kwam ook de Arch 7 taproom om gelijk de bieren vers vanuit de tanks te kunnen proeven en kopen.

Een van de eerste bieren die er gebrouwd werden en uitgroeide tot een groot succes is hun table bier of wat wij kennen als tafelbier, maar dan met een bleke kleur. Hun gamma telt echter een heel ruime selectie en in verschillende stijlen. Als er wel 1 gemene deler is is het kwaliteit en niet kwantiteit. Bieren worden vaak aangepast aan wat er voorhanden is, vooral qua hop. Ze maken lichte pilsbieren maar ook saison, bieren van gemengde en spontane gisting, foederbieren, ipa, porters en stouts zoals deze Imperial brown stout 1856.

Om goed te zijn zou een grotere brouwerij zeker van pas komen want ze kunnen amper aan de vraag voldoen maar daar geldt weer de leuze, kwaliteit eerst! Ongeveer 90% van het bier blijft binnen Engeland dus je moet al gaan zoeken om er hier te vinden. Maar dankzij het internet is dat de dag van vandaag al iets gemakkelijker. De naam Kernel heeft trouwens een hele resem betekenissen, van pit of noot tot een algoritme of centrumstuk van menig computer dat zowat alles daarin aanstuurt of zelfs fotografietermen.

Dan wat meer over deze Imperial brown stout 1856. Deze is gebaseerd op een oud recept uit, u raadt het al, 1856 uit het Barclay Perkins archief. Als de naam Barclay u doet denken aan tabak dan ben je juist want ze hadden destijds een brouwerij in handen. Het recept overleefde en werd uiteindelijk de basis voor de Courage Imperial Stout dat tot voor kort door Eagle brewery gemaakt werd. The Kernel heeft het recept voor zich genomen en brouwt deze rijkelijke Imperial brown stout 1856 sinds enkele jaren en zet zo een traditie verder.

De kleur zelf is wel niet bruin zoals de naam zegt maar echt zwart met een stevige dosis geroosterde mout. Je merkt wel het geroosterde koffiekarakter maar vooral ook het gedroogde en zoete donkere fruit.

IMPERIAL BROWN STOUT 1856
imperial brown stout 1856
  • BROUWERIJ The Kernel brewery
  • HERKOMST London, UK
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Imperial Stout
  • ALCOHOL 9.5% vol.
  • SERV.TEMP. 12°c.
  • GLAS Stout glas
BIEROMSCHRIJVING

De Imperial brown stout 1856 heeft een heel donkerbruine, quasi zwarte kleur met een lichtbruin schuim. In de geur krijg je direct een lading gebrande koffie en cacao maar daarnaast ook kandijstroop, rozijnen, dadels en vijgen. In de verte volgt een zilte toets en iets van zure bessen. De smaak is dik van textuur, nogal zoet maar niet plakkerig door de fijne bitter en frisheid dat er in zit. Een stevige en eerder winterse aanrader, als smaak een imperial stout altijd.

FOODPAIRING

Geniet van deze Imperial brown stout 1856 op een minder warme dag na de maaltijd, bij chocoladegerecht met zuur fruit of platte kaas.


THE KERNEL BREWERY

Arch 11 Dockley Road Industrial Estate, London SE16 3SF

Website

Delen op Social media!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.