ichtegems oud bruin

Deze Ichtegems Oud bruin is zo een van de bierstijlen die helaas minder en minder op de markt komen. Sommige traditionele brouwerij zoals brouwerij Strubbe maken er nog een maar echt populair zijn ze niet meer, hoewel deze vroeger de standaard waren en op elke hoek van de straat gedronken werd. Nochtans zitten er mooie bieren zoals deze tussen die smaakvol en verfrissend zijn.

OVER BROUWERIJ STRUBBE EN HET BIER

Brouwerij Strubbe is een van die brouwerijen met een jarenlange traditie, al 6 generaties sinds 1831 om precies te zijn. Ludovicus Strubbe vestigde zich dat jaar in Ichtegem met zijn boerderij en brouwerij genaamd ‘de Maecht van Ghent’ wat vroeger vaak de gewoonte was om te combineren.

Niet veel later nam zoon Carolus het roer over. Het was niet eerder dan 1854 dat er sprake was van brouwerij Strubbe op de markt. Zoon en toenmalig brouwer Louis Strubbe zorgde voor een nieuwe impuls en brouwde tot in 1918 enkel maar speciaalbieren van hoge gisting.

in 1962 kwam een eerste grote uitbreiding om aan de vraag te voldoen en uit te breiden. Een twintigtal jaar later volgden de eerste 4 cylindroconische tanks om hygiënischer, sneller en sterieler te werk te kunnen gaan. Tot aan begin 21e eeuw behoorde water en limonade ook tot de portefeuille maar daar kwam toen een einde aan, om zich meer te gaan focussen op het bier en het afvullen er van. Norbert en Marc Strubbe stonden toen als vijfde generatie in de brouwerij, die laatste staat er vandaag nog steeds, samen met Norberts zoon Stefaan om als eigenaar in de brouwketels te roeren.

In 2010 wordt de beslissing genomen om zich enkel op speciaalbieren toe te leggen en niet meer op lage gisting gezien het verminderde verbruik in cafés. In 2017 kregen ze de bekroning met het label Belgian Family Brewery voor een aantal bieren omdat die 50 jaar onafgebroken door dezelfde familie gebrouwen worden. Daar behoort deze Ichtegems oud bruin toe maar ook de Keyte Tripel en Dobbel Tripel en de Ichtegems Grand Cru.

De Ichtegems Oud bruin is een echt oudbruin bier dat gebrouwen wordt met pilsmout, ambermout en caramelmouten en gehopt met overjaarshe hop om geen bitter maar wel bewaarcapaciteit te verkrijgen. 80% van het bier lagert gedurende 2 maand op 0°c en de overige 20% gaat op tanks waar het tot 18 maand een melkzuurvergisting ondergaat. Een deel van dat licht zurig bier wordt versneden met jong bier wat zorgt voor een frisse licht zurige en tegelijk zoete karaktervolle smaak.

Andere bieren naast het Ichtegems oud bruin zijn Wittoen (bier met kruiden ipv hop), Vlaskop en Strubbe pilsner maar ook bieren voor derden zoals de Turbeau noir voor Franky Desmet Vandamme, zanger van Channel zero.

ICHTEGEMS OUD BRUIN
ichtegems oud bruin
  • BROUWERIJ Brouwerij Strubbe
  • HERKOMST Ichtegem, West-Vlaanderen
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Oud bruin
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Lang fluitglas of ribbeltjesglas
BIEROMSCHRIJVING

De Ichtegems oud bruin heeft een diepbruine kleur met een lichte rode schuimkraag en een bleekbeige schuimkraag. In de geur domineert het zoete moutige karakter met karamel en kandij maar ook een lichte zweem van melkzuur en wat kersen. In de smaak krijg je een vol, zacht mondgevoel met ook hier de karamel en mouten die terug komen. Perfecte balans tussen zoet en zuur.

FOODPAIRING

Serveer de Ichtegems Oud bruin op zich op een warme dag maar even goed bij varkenshaasje met mosterdaus, varkenswangetjes, konijn of nagerechten met witte kaas, fruit en chocolade.


BROUWERIJ STRUBBE

Markt 1, 8480 Ichtegem

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.