hoppug milk stout

Brouwerij Hoppug uit Meerhout zal zeker bij velen niet gekend zijn, laat staan deze Hoppug milk stout, die dan nog eens gerijpt heeft op Speyside whisky vaten. Sinds 2018 bestond de brouwerij al, maar toen ging het nog om een bierfirma. Begin 2020 werd de eigen installatie in gebruik genomen en daarmee kunnen ze zich volledig uitleven.

  • BROUWERIJ Brouwerij Hoppug
  • HERKOMST Meerhout, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Milk Stout (barrel aged)
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 7°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Hoppug milk stout is een diep donkerbruin, bijna zwart bier met een zwakkere bruine schuimkraag. De geur is eerder zacht en moutig te noemen met koffie en gebrande mouten, een vleugje karamel en op de achtergrond vanille en een lichte houtindruk. De smaak is van in het begin licht zoet door de gebruikte lactose, maar wel met nog voldoende bitter. Eens het bier op temperatuur is komt de vatrijping er door met vanille en een hint van de whisky, maar totaal niet alcoholisch wat soms durft te gebeuren met whisky barrel aged bieren. Kortom, een rijk en zacht smaakvol bier.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij Hoppug is het werk van de 2 vrienden Stijn Aerts en Kim Valgaeren. In 2018 kwamen hun eerste bieren op de markt, maar toen nog als bierfirma. Begin 2020 kregen ze alle vergunningen rond en konden ze starten om met hun eigen kleine installatie van 60 tot 80 liter liter exclusieve en speciale bieren te gaan brouwen. In september werd er opgeschaald naar 150 liter.

Het eerste grote succes maakten de mannen met de Free Bird, een lichte session IPA met Mandarina Bavariahop en Chinook dat zich heel vlot laat drinken. De heren houden zicht trouwens ook niet enkel bezig met bieren maar ook met cider. Zo maken ze een Free Bird Hopped Cider, een cider gemaakt van appels van Helsen fruit die ze na de gisting dan nog eens dry hoppen met Comethop.

Hoppug gaat niet voor de klassieke bierstijlen, zo bewijzen ze met hun vele IPA’s, maar toch maken ze ook een tripel, om te voldoen aan de vraag van klanten die het graag iets klassieker hebben, ook al is die ge-dryhopped om er toch iets extra aan te geven. Voor die laatste doen ze beroep op brouwerij Pirlot, waar ze gaan gipsybrewen, want aan de capaciteit en vraag kunnen ze zelf niet aan voldoen. Voor deze Hoppug milk stout geldt dat trouwens ook, de milk stout wordt ginds gebrouwen en krijgt ook daar vervolgens een vatrijrijping op Speyside whiskyvaten gedurende 4 maanden.

Milk stout is trouwens een lichtere stout waaraan lactose werd toegevoegd om de zoete smaak te krijgen.

Naast de Hoppug milk stout willen ze zeker nog andere vatgerijpte bieren maken, ze hopen dat ooit in hun eigen brouwerij te kunnen doen maar dan met een grotere eigen installatie. Maar voorlopig blijft het voor de heren die in de IT werken nog steeds een hobby.

FOODPAIRING

De Hoppug milk stout is door zijn rijk maar zacht karakter het ideale bier bij warme chocoladenagerechten.


BROUWERIJ HOPPUG

Heesterweg 5, 2450 Meerhout

Website : www.hoppug.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.