heethoofd

Een heethoofd betekent in het algemeen een persoon die nogal snel kwaad wordt en agressief maar bij brouwerij 9900 kreeg hun 2e bier deze naam om een hele andere reden.

OVER BROUWERIJ 9900 EN HET BIER

Brouwerij 9900, veel duidelijker kan de naam van de afkomst van je brouwerij niet zijn. Er stroomt Eekloos bloed door de 3 heren die achter het bier schuil gaan. Hun namen zijn Jeroen, Gilles en Nathan, alle 3 uiteraard gepassioneerd door bier. Eeklo was ooit wereldberoemd in België voor de brouwerij Krüger die vele jaren geleden sloot en plaats moest maken voor andere doeleinden. De biertraditie ging sindsdien verloren.

De 3 heren vonden het dus meer dan tijd om die cultuur in Eeklo terug te doen opleven en met een Eeklo’s stadsbier op de proppen te kopen. Na enige jaren gezellig thuis te hobbybrouwen rond de ketel trokken ze anno 2020 naar Brouwerij Maenhout in het West-Vlaamse Pittem om hun eerste geesteskind te laten produceren. Ze schakelden daarna al snel over naar Beerselect in Gent. Dat eerste kind werd Halve Gare gedoopt (al gelukkig dat het geen echt kind is ocharme). Dit recept kende onder vrienden en kennissen reeds veel succes. De grote droom is echter wel om in korte termijn een eigen microbrouwerij op te richten en zo de stad terug zijn eigen brouwerij te geven.

De naam van die Halve Gare was niet zomaar een random gekozen naam maar is gelinkt aan een stadslegende, net als waar ook de naam van hun tweede bier ‘Heethoofd’ vandaan komt. In de Middeleeuwen konden oude en versleten of mismaakte mensen zichzelf vernieuwen door ofwel levenselixir te drinken, te baden in fonteinen of zich te laten herbakken. Eeklo stond overal gekend als stad van de herbakker omdat men zich hier naar wens in alles kon laten herbakken. Bij het herbakken werd eerst het hoofd afgehakt en vervangen door een kool. Dat hoofd werd herkneed, geschilderd en gebakken in de oven om nadien teruggeplaatst te worden.

Daar liep af en toe wel eens iets fout ook natuurlijk, zo kon jouw hoofd een misbaksel worden, maar ook een halve gare als het te kort was gebakken of in dit geval een Heethoofd, veel te ver gebakken dus. Het donker sterk bier werd op 26 september met veel trots gelanceerd. De Heethoofd is vooral op zijn moutigheid opgebouwd met voornamelijk karamel en een kruidigheid van het gebruikte zoethout.

HEETHOOFD

heethoofd
BIEROMSCHRIJVING

Het heethoofd is donker bruin en helder van kleur met een stevig beige schuim. In de geur valt direct de karamel en zoethout op mt een hint van gebrande mouten. De smaak is vrij stevig en rond, licht zoet met terug de karamel maar ook chocolade en wat koffie dat je proeft. In de afdronk merk je een warmende gloed en de kruidigheid die blijft hangen.

FOODPAIRING

Drink een Heethoofd bij je winterse stoofpotten, gegrild vlees of bitterzoete nagerechten met chocolade


BROUWERIJ 9900

Essenstraat 11, 9900 Eeklo

Website : www.brouwerij9900.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.